Un tècnic treballa en una fuita d'aigua (ACN)

Es dupliquen els ajuts per reparar fuites d'aigua: més de 700 ajuntaments els han demanat

Passen dels 90 milions d'euros pressupostats inicialment a 200 milions, després que més de 700 ajuntaments i ens locals hagin demanat ajuda

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El govern duplica els ajuts previstos per al món local per fer front a l'emergència per sequera, davant l'allau de demandes que ha rebut d'ajuntaments i ens locals per reparar fuites a les xarxes municipals d'aigua i millorar-ne l'eficiència.

Ho ha anunciat aquest dimarts el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, després de la reunió de govern.

Inicialment, el govern tenia previst destinar 90 milions d'euros a ajudar els consistoris que ho demanessin per invertir en millores en les seves instal·lacions i infraestructures per pal·liar la sequera. Una xifra que ara s'ha més que doblat, fins a un total de 200 milions d'euros. D'aquests, 120 milions es destinaran a reparar fuites de les xarxes municipals.


Com es gasta l'aigua

 

Més de 880 demandes d'ajuntaments i ens locals

El passat mes de juny, l'Agència Catalana de l'Aigua va aprovar una línia d'ajuts per millorar l'eficiència de les xarxes municipals, amb una dotació de 50 milions d'euros, que podia arribar a cobrir el 100% del cost total de l'actuació. En publicar-se'n les bases, l'ACA va rebre una allau de sol·licituds, més de 880, provinents de més de 700 ajuntaments i ens locals. Unes peticions que superaven de llarg el pressupost previst per fer-hi front.

Per això, el Departament d'Acció Climàtica ha ampliat la partida d'aquesta convocatòria amb 70 milions d'euros addicionals, de manera que s'assignaran fins a 120 milions d'euros per atendre les sol·licituds presentades en aquesta convocatòria.

Quan s'executin les ajudes, el govern haurà destinat 560 milions d'euros, des del 2021, per pal·liar els efectes de la sequera (ACN/Ariadna Escoda)

80 milions d'euros en ajuts per adaptar-se al canvi climàtic

Una altra línia d'ajuts que també es duplica són els destinats a actuacions d'ens local per a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic. Unes subvencions que es van convocar els mesos de març i agost passats, per un import total inicial de 40 milions d'euros provinents del Fons Climàtic.

Aquesta línia d'ajuts tindrà ara un pressupost de 80 milions d'euros que es destinaran a projectes per a una gestió més eficient de l'aigua, com la redacció de plans d'emergència, per exemple.

Amb aquestes dues ampliacions, la Generalitat haurà destinat gairebé 560 milions d'euros (558) per fer front a la situació de sequera des del 2021, quan es va activar el PES (el Pla Especial de Sequera).

En concret, 190 milions d'euros en ajudes al món local per millorar l'abastament d'aigua, 40 milions per a l'adaptació al canvi climàtic, 160 milions en ajudes a la pagesia afectada per la sequera i 168 milions per a la modernització de regadius, on s'inclouen la modernització del reg de Valls, actuacions al Segarra-Garrigues i l'inici de les obres del reg Xerta-Sénia.

 

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut