Madrid

Un primer càlcul situa en almenys 250 milions d'euros les pèrdues del sector turístic pel caos aeroportuari

El president de la patronal d'agències de viatges (Aedave), José Manuel Maciñeiras, ha donat les primeres xifres reals de pèrdues econòmiques al sector turístic espanyol pel tancament de l'espai aeri durant gairebé 24 hores des que divendres a la tarda els controladors aeris van abandonar massivament els seus llocs de feina. Segons Maciñeiras, s'han perdut almenys 250 milions d'euros en concepte d'allotjament, hostaleria o transport. Les xifres s'afegeixen a les pèrdues de les companyies aèries. Aquest dimarts, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, es reunirà amb els responsables governamentals de Turisme i de Comerç Interior per avaluar les conseqüències econòmiques de l'acció dels controladors.

Actualitzat
La vaga encoberta dels controladors aeris aquest cap de setmana coincidint amb l'inici del pont de la Constitució i la Puríssima es comença a traduir en xifres de pèrdues econòmiques. Si les companyies aèries calculen que han perdut 80 milions d'euros pel tancament de l'espai aeri espanyol durant gairebé 24 hores, ara és el sector turístic espanyol qui ha donat les primeres xifres reals, uns números que engreixen les pèrdues.

El president de la patronal d'agències de viatges (Aedave), José Manuel Maciñeiras, calcula que el turisme espanyol ha perdut almenys 250 milions d'euros en concepte d'allotjament, hostaleria i transport, unes xifres que molts dels 600.000 afectats per la vaga encoberta pensaven gastar durant aquest pont en aquests conceptes.

Aquestes pèrdues són les primeres xifres reals de què disposa el sector, tot i que les estimacions generals i els números totals poden ser molt més elevats si es tenen en compte els afectats de fora d'Espanya, així com d'altres conceptes com ara entrades de teatre, musicals, etc.

Tot i que els aeroports espanyols recuperen la normalitat aquest dilluns després que dissabte al vespre es va reobrir l'espai aeri, moltes de les persones que tenien previst viatjar han renunciat a les vacances. Això fa que aquest pont no sigui tan lucratiu per al turisme com s'havia previst inicialment.

Els avions es tornen a enlairar i tornen a aterrar als aeroports espanyols però l'estat d'alarma continua i durarà 15 dies. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat aquest dilluns la gestió de la crisi i estudia prolongar l'estat d'alarma. Mentrestant, els controladors han demanat disculpes als afectats a través de les xarxes socials.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut