Molts pins han mort al Garraf per la sequera malgrat que són de les espècies més resistents a la falta d'aigua i a les condicions extremes

Prohibit fer foc al bosc: la sequera manté la vegetació més seca que mai

La prohibició inclou barbacoes, fogueres, crema de residus vegetals o activitats pirotècniques, i s'allargarà fins al 15 d'octubre

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest divendres no es pot fer foc al bosc a Catalunya, en un any que torna a estar marcat per la sequera. Com és habitual, entre el 15 de març i el 15 d'octubre el govern prohibeix encendre foc als terrenys forestals sense autorització per reduir el risc d'incendi. 

Les pluges que han caigut a principis d'aquest mes han reduït el perill imminent d'incendis, però el Departament d'Acció Climàtica alerta que els índexs de sequera són molt alts i que els arbres secs i morts són un combustible que crema amb molta facilitat.

El govern insisteix que patim una de les sequeres més intenses i extenses de l'últim segle, sobretot per la falta de precipitació efectiva en els últims tres anys. I assegura que això està portant la vegetació a una situació límit i a una mortalitat inèdita d'arbres en molts indrets del país

Les zones forestals més afectades per la falta d'aigua són les comarques gironines, el litoral i el prelitoral central, comarques centrals, la plana de Vic i l'interior de les Terres de l'Ebre. Per espècies, el pi blanc, l'alzina, l'alzina surera, el pi roig i la pinassa són les més castigades.

Quines activitats estan prohibides?

La norma regula que no es pot encendre foc en els terrenys forestals, hi hagi arbres o no, ni tampoc en la franja de 500 metres que els envolta, sigui quina sigui la finalitat.

Les activitats que no es poden fer sense permís són les barbacoes, les fogueres i els focs d'esbarjo, així com la crema de residus vegetals o les activitats pirotècniques perquè poden desencadenar un incendi ràpidament

Les sol·licituds d'aquestes activitats es poden tramitar mitjançant un formulari telemàtic i presencialment a les oficines que el Departament d'Acció Climàtica té en totes les comarques.

A Catalunya l'any passat es va superar la xifra de 50.000 activitats autoritzades en l'època d'alt risc i se'n van comunicar unes 100.000 més fora d'aquest període.

 

ARXIVAT A:
SequeraIncendisSeguretat
Anar al contingut