El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos (EFE)
El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos (EFE)

Pérez de los Cobos admet que van usar la força a la "immensa majoria" de centres l'1-O

TV3 ha tingut accés als àudios de la seva declaració a l'Audiència Nacional

Fàtima LlambrichActualitzat

El coordinador policial de l'1 d'Octubre, el coronel Diego Pérez de los Cobos, acusa el major Trapero d'idear unes pautes d'actuació per als Mossos que, segons ell, eren "el complement perfecte per no complir" amb el manament judicial.

Ho va declarar aquest febrer a l'Audiència Nacional, on va ser citat com a testimoni en la causa per sedició i pertinença a organització criminal contra el major Trapero i els alt càrrecs d'Interior, Cèsar Puig i Pere Soler, que era director general de la Policia de Catalunya, i per sedició, contra la intendent Laplana. TV3 ha tingut accés a aquesta declaració.

El coronel es treu responsabilitats sobre el seu càrrec de coordinador policial, diu que no podia donar ordres als Mossos d'Esquadra, perquè es respectava les competències del cos i estava estipulat que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil actués quan els Mossos els requerissin suport.

En canvi, tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil van actuar en diferents centres electoral abans de rebre la petició d'ajuda del cos de Mossos. El coronel va declarar que Mossos no li havien passat tota la informació del dispositiu.

Olga Tubau, advocada de la defensa del major Trapero:

"Com es pot coordinar alguna cosa de la qual es desconeix el detall?"

Tubau va insistir a saber quin paper tenia Pérez de los Cobos en l'operatiu policial de l'1 d'Octubre, tenint en compte que n'era el coordinador. I el coronel es va treure responsabilitat i poder de decisió.  

Olga Tubau: Qui va tenir la direcció de l'operació conjunta?

Pérez de los Cobos: "Inicialment, la fiscalia i, posteriorment, la magistrada."

Olga Tubau: La magistrada, des d'un punt de vista operatiu policial?"

 

Pérez de los Cobos: "És a dir... a veure... la magistrada era qui dirigia les actuacions que van tenir lloc aquell dia, i a mi m'encarrega que coordini -exactament igual com havia fet el fiscal-, que coordini la feina dels tres cossos a efectes d'auxili i suports mutus."

Olga Tubau: "Això vol dir que no podia encarregar determinades funcions o tasques als diferents cossos policials?"

Pérez de los Cobos: "No podia encarregar funcions al cos dels Mossos d'Esquadra."

Coordinació no, però recels, sí

De les dues hores de declaració es desprèn, que de coordinació policial no n'hi va haver, però sí que hi havia recels. Pérez de los Cobos acusa els Mossos d'avisar els votants de l'imminent arribada de les policies de l'estat espanyol. Això, malgrat que a les quatre subdelegacions del govern hi havia un centre que en deien de coordinació, amb representants dels tres cossos policials.

Pérez de los Cobos: "Aquells llocs d'actuació es van comunicant als Mossos d'Esquadra. Això sí, es van comunicant amb l'antelació justa per no entorpit la nostra actuació, tenint en compte el que sabíem que estava passant en alguns llocs que avisaven el personal."

Per tant, acusa els Mossos d'avisar els votants de l'arribada de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional. No concreta, però, ni tampoc l'hi demanen, en quins llocs va passar això. A més, el coronel nega que tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil, vigilessin què estaven fent els Mossos d'Esquadra.

Notícia relacionada: El coronel Pérez de los Cobos, l'home triat per dirigir les policies per l'1-O

 

Els recels ja venien de dies enrere. Pérez de los Cobos explica a la magistrada Carmen Lamela que ell esperava que, en la Junta de Seguretat que es va celebrar a finals de setembre, el major Trapero demanés públicament al president Puigdemont que desconvoqués el referèndum, com l'hi van demanar ell i el delegat del govern, Enric Millo.

La magistrada Carmen Lamela: "Vostè sap si ell tenia o hi havia algun tipus d'ordre que pogués provenir de la part política, de la Conselleria?

Pérez de los Cobos: "Ho ignoro, això ho ignoro."

En relació amb el major Trapero, el coronel l'acusa de no haver modificat el dispositiu policial que tenia previst, tot i que abans de l'1 d'Octubre ell li va dir que era insuficient. L'advocada del major li va preguntar i insistir com va deixar que els Mossos capitanegessin l'operatiu si "desconfiava" del major. El coronel es treu responsabilitats de sobre en referència a les obligacions que comportaven el càrrec de coordinador.

Notícia relacionada: Memòria audiovisual de l'1-O

 

Amb dues hores de declaració, va acabar sent inevitable que projectés un dibuix del rerefons de l'1 d'Octubre.

Pérez de los Cobos: "És que, en realitat, ells no van tancar cap col·legi. I vam tenir moltes patrulles movent-se per tot el territori de la comunitat autònoma d'uniforme o de paisà i no vam tenir constància de cap lloc que ens traslladessin els Mossos que acabessin de tancar un col·legi.

Olga Tubau: En relació amb els centres de votació en què va intervenir la Guàrdia Civil o la Policia Nacional, vostè sap si, després de la intervenció i la retirada en el seu cas d'urnes, etc. es van clausurar i custodiar?"

Pérez de los Cobos: "Sé que no."

Olga Tubau: El coronel qualifica l'actuació policial d'aquell dia dels Mossos d'Esquadra d'insuficient, inadequada i ineficaç.

Olga Tubau: "En tots els centre en què va actuar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es va fer servir la força?

Pérez de los Cobos: "Ummm... No en tots es va fer servir força. A veure... el concepte força és molt ampli, però en la immensa majoria sí."

ARXIVAT A:
SedicióProcés catalàPolicia NacionalGuàrdia CivilReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut