Washington

Obama qualifica l'acord amb l'Iran de bo, mentre que Israel ho considera un error històric

El president dels Estats Units parlarà amb Netanyahu per deixar clar que té el seu suport per garantir la seguretat d'Israel

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units s'ha mostrat satisfet amb el principi d'acord sobre el programa nuclear iranià. Barack Obama s'ha dirigit als mitjans uns minuts després que el pacte es fes públic i ha anunciat que es posarà en contacte amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per tractar la qüestió.

"No és cap secret que el primer ministre israelià i jo no estem d'acord en si els Estats Units haurien de seguir endavant amb una solució pacífica al tema iranià. Si Netanyahu està buscant la manera més eficaç de garantir que l'Iran no aconseguirà una arma nuclear, aquesta és la millor opció".

Poc abans que s'anunciés l'acord, Netanyahu ha fet públic el seu posicionament a través de Twitter.

"Parlaré amb el primer ministre per deixar clar que no ha d'haver cap dubte quan es tracta del nostre suport a la seguretat d'Israel i les nostres preocupacions sobre les polítiques desestabilitzadores d'Iran i les amenaces cap a Israel", ha afegit Obama.

El president dels Estats Units ha explicat que ha parlat amb el rei de l'Aràbia Saudita, a qui també ha reiterat el compromís del seu país amb la seguretat dels seus socis al Golf Pèrsic. "Convidaré els líders dels sis països que integren el Consell de Cooperació del Golf: l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, Kuwait, Oman, Qatar i Bahrain, a una trobada a Camp David aquesta primavera per discutir com podem enfortir la nostra cooperació en seguretat i resoldre els múltiples conflictes que han causat tanta misèria i inestabilitat en tot l'Orient Mitjà".

El posicionament d'Israel era ja conegut i no ha canviat després del preacord. L'alegria a Lausana està "desconnectada de l'amarga realitat". Són declaracions a la pàgina de notícies NRG del ministre israelià d'Afers d'Intel·ligència, Yuval Steinitz, encarregat de la qüestió de l'Iran a l'anterior executiu de Netanyahu.

La realitat és que "l'Iran continua sense fer concessions" en el seu programa nuclear "i continua amenaçant Israel i la resta dels països de l'Orient Mitjà".

Steinitz, que en els últims mesos ha visitat diverses capitals occidentals en nom de Netanyahu per mirar d'impedir un acord que deixés en mans de Teheran la capacitat d'enriquir urani, ha afegir que a la vegada que es tanca un acord amb occident, l'Iran segueix la seva campanya de "conquestes i terrorisme".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut