Pròxim Orient

L'exèrcit israelià llança una ofensiva terrestre a la frontera de Gaza i els tancs s'endinsen en territori palestí

Els tancs i tot terrenys militars israelians han entrat aquest dimecres a la tarda a la ciutat cisjordana de Ramallah, on han pres el control d'un edifici d'Al-Fatah i han capturat tres palestins. Això, després que de matinada l'exèrcit israelià ha destruït tres ponts i un generador que ha deixat sense llum la ciutat de Gaza. Tot en el marc d'una anunciada ofensiva militar a la franja de Gaza, per alliberar el soldat israelià segrestat per grups armats palestins. Les autoritats ja han advertit que l'ofensiva és només el preludi d'una operació militar de molta més envergadura que serà indefinida.

Actualitzat

En una operació llampec que s'ajusta més a l'acció d'un comando paramilitar que a la d'un exèrcit, a primera hora de la tarda, un esquadró militar israelià ha penetrat dins de Cisjordània, en un suburbi de Ramallah, i ha pres el control d'un edifici d'Al-Fatah, el partit del president palestí. Tot ha passat en pocs minuts. De seguida els soldats han baixat amb tres persones vestides de civil amb els ulls tapats i se'ls han endut a un lloc desconegut. Israel no ha donat detalls del motiu de l'arrest. Però ara, sigui com sigui, aquestes detencions igualen, tres a tres, el nombre de persones capturades en poder de cada part.

Es tracta de la primera operació terrestre a gran escala des que l'exèrcit israelià va evacuar la franja de Gaza el 12 de setembre passat, després d'una ocupació de 38 anys. L'objectiu és bloquejar el sud de la Franja per buscar Guilad Shalit, el soldat segrestat diumenge passat per milicians palestins.

Els civils, especialment de zones rurals, fugen amb els seus cotxes, a peu o en tractors cap a la costa del Mediterrani, i els hospitals de les principals localitats del sud de Gaza estan en estat d'emergència i han mobilitzat tot el personal mèdic.

Mentrestant, combatents palestins es passegen amb les seves armes i explosius per Rafah i col·loquen aquests artefactes al costat de les carreteres i carrers en previsió de l'arribada de les tropes i els tancs israelians.

La primera acció de l'operació israeliana ha estat el bombardeig aeri d'un pont que uneix la ciutat de Gaza amb Khan Iunis per impedir que el soldat segrestat sigui traslladat. Amb aquest mateix objectiu han estat destruïts dos ponts més, segons han informat fonts militars.

Primera etapa d'una operació a gran escala

Fonts militars han avançat que es tracta de la primera etapa de l'operació, aprovada en totes les seves fases pel govern del primer ministre israelià, Ehud Olmert, i que s'allargarà fins trobar el soldat, de 19 anys. Les mateixes fonts han assegurat que les primeres accions "són agressives" i que s'intensificaran si Shalit no apareix.

El segrest del soldat va ser reivindicat per milicians de Hamas, els Comitès Populars de la Resistència i un desconegut Exèrcit Islàmic. Per ara, no han fet cas de les crides del president palestí, Mahmud Abbas, perquè alliberin l'ostatge i s'eviti, així, la invasió israeliana.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut