Pròxim Orient

Olmert anuncia que no negociarà amb els segrestadors i ordena preparar un assalt a la franja de Gaza

El primer ministre Ehud Olmert ha rebutjat la petició dels grups palestins que demanaven l'alliberament de més de 400 palestins que són a Israel a canvi de donar informació de la situació del soldat Gilad Shalit, pres com a ostatge ahir a la frontera amb la franja de Gaza. Després d'aquesta resposta, els tancs i excavadores militars israelians només esperen l'ordre per començar una ofensiva sobre Gaza a la recerca del soldat segrestat.

Actualitzat

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha mobilitzat l'exèrcit perquè estigui preparat per a una operació de gran abast a la franja de Gaza. Seria la resposta a l'atac, ahir, d'un grup armat palestí que va acabar amb la mort de dos soldats i el segrest d'un tercer. Malgrat que no es descarta la via diplomàtica per resoldre la crisi, l'exèrcit d'Israel assegura que sap on és el soldat i podria intentar rescatar-lo per la força. Mentrestant, els segrestadors exigeixen l'alliberament de dones i nens palestins detinguts a Israel com a condició.

Per la seva banda, el president palestí, Mahmud Abbas, amenaça de buscar "porta per porta" el soldat israelià capturat per evitar l'anunciada campanya militar a gran escala de l'exèrcit d'Israel. A última hora de diumenge, el president palestí, Mahmud Abbas, es va reunir amb el primer ministre, Ismail Haniya, per trobar una sortida a la crisi.

Segons va informar el viceprimer ministre, Nasser Shaer, en la trobada, Abbas hauria tractat de convèncer un cop més Haniya perquè la seva formació, el Moviment de Resistència Islàmica (Hamas), accepti una proposta sobre les fronteres d'un futur estat palestí que implicaria el reconeixement d'Israel.

Shaer havia demanat públicament amb anterioritat la posada en llibertat del jove soldat, de 19 anys, segrestat i conduït a Gaza pels assaltants palestins que van matar dos soldats israelians més.

Però l'exèrcit israelià ja ha rebut ordres de preparar-se per a una ofensiva a la franja de Gaza per rescatar el soldat capturat. Tot i que oficialment s'afirma que encara hi haurà un temps per a la via diplomàtica, el cert és que ja s'han enviat tancs i excavadores en direcció a la ciutat meridional de Rafah, a la frontera amb Egipte. Agents de seguretat de l'ANP en aquest territori autònom han dit que fonts oficials d'Israel els han anunciat la invasió i els han instat a desallotjar el terreny.

Les excavadores, escortades per carros blindats, aparentment tenen la missió de buscar nous túnels subterranis i no se sap si les autoritats militars d'Israel han ordenat que arribin fins a Rafah.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut