Gaza

Hamas accepta una acord amb la resta de faccions palestines que reconeix implícitament l'estat d'Israel

Tots els moviments, grups i forces polítiques palestins, llevat de la Jihad Islàmica, han arribat a un acord sobre l'anomenat "pla dels presoners", que reconeix implícitament l'estat d'Israel, segons han anunciat responsables de Hamas i d'Al-Fatah. L'acord, que preveu també la formació d'un govern d'unitat nacional i la fi dels atemptats contra territori israelià, el firmaran aquesta nit el president palestí, Mahmud Abbas, i el primer ministre de Hamas, Ismail Haniye. L'acord, aconseguit quan ja semblava que era impossible, ha coincidit amb la crisi pel segrest d'un soldat israelià a Gaza.

Actualitzat

Acceptant aquest acord, Hamas canvia radicalment de posició respecte al dret d'existència de l'estat d'Israel que fins ara sempre havia negat. Per la seva banda, el president palestí, Mahmud Abbas, no haurà de convocar el referèndum previst pel 26 de juliol per sortir de l'impàs polític.

L'acord s'ha aconseguit sobre la base de l'anomenat pla o document "dels presos" perquè van ser els presos palestins de diferents faccions els que el van redactar i el van trametre a l'Autoritat Palestina. Entre els seus redactors, tot ells complint condemna en presons israelianes, hi ha Marwan Barghouti, cap d'Al-Fatah a Cisjordània; Abdelkhaleq Al-Natche, un alt responsable de Hamas; Abdelrahim Mallouh, número 2 del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina; Bassam al-Saadi, un dirigent de la Jihad Islàmica i Mustafa Badarneh, membre del Front Democràtic per a l'Alliberament de Palestina.

Els punts principals del "document dels presoners"

- El poble palestí està dedicat a l'alliberament de la seva terra i a la realització del seu dret a la llibertat, al retorn dels refugiats, a la independència i l'autodeterminació amb la creació del seu estat independent sobre tots els territoris ocupats el 1967 amb Jerusalem com a capital.

- L'accelaració de la posada en marxa del que es va convenir al Caire el mes de març del 2005 pel que fa a la modernització i reactivació de l'OAP i l'adhesió de Hamas i la Jihad Islàmica a aquesta organització en tant que única representant legítima del poble palestí.

- El compromís amb el dret del poble palestí a resistir per tots els mitjans i la centralització de la resistència en els territoris ocupats el 1967 tot continuant les negociacions i l'acció política i diplomàtica.

- La protecció i el reforçament de l'Autoritat Palestina que és el nucli del futur estat palestí.

- La formació d'un govern d'unitat nacional sobre una base que garanteixi la participació de tots els grups parlamentaris, especialment d'Al-Fatah i Hamas.

- Les negociacions (amb Israel) són de la competència de l'OAP i del president de l'Autoritat Palestina (...) a condició que tot acord crucial sigui aprovat pel Consell Nacional Palestí o sotmès a referèndum.

- Rebutjar el setge imposat pels Estats Units i Israel contra el nostre poble i fer una crida als pobles i els governs àrabs a donar suport al poble palestí, l'OAP i l'Autoritat Palestina.

-El refús a les divisions així com abandonar el recurs a les armes entre palestins, sigui quina sigui la raó.

- La necessitat de reformar i modernitzar l'aparell de seguretat palestí perquè pugui defensar la pàtria i els ciutadans contra les agressions i l'ocupació, garantir la seguretat i posar fi a l'anarquia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut