Marine Le Pen sobre el procés català: "Crec que votar no seria la solució"

La líder del Reagrupament Nacional francès defineix Manuel Valls com un "aparàtxik socialista"

RedaccióActualitzat

La líder del Reagrupament Nacional francès, Marine Le Pen, ha estat la protagonista de la nova temporada del programa d'entrevistes de TV3 "Quatre Gats", que presenta Ricard Ustrell.

En el programa, Le Pen s'ha esplaiat en l'ideari de la ultradreta francesa i ha opinat també de política espanyola. Le Pen ha esquivat tant com ha pogut la qüestió catalana, però sí que ha explicat que es va arribar a "témer el pitjor" amb el procés d'independència:

"Provoca una gran tristesa veure que sorgeixen desacords profunds entre gent de la mateixa nacionalitat. Hem vist com aquesta situació empitjorava, amb excessos d'una banda i de l'altra, que ens han fet témer el pitjor"

La líder del refundat Front Nacional explica que la seva fórmula per resoldre la situació passa pel diàleg entre les administracions i mai per un referèndum:

Ricard Ustrell: "Creu que votar seria una solució?"

Marine Le Pen: "No, en realitat no ho crec. La solució és a través de l'acord i la reflexió institucional"

Le Pen no s'ha volgut pronunciar sobre l'empresonament dels líders independentistes, però ha deixat clar que no permetria un referèndum d'independència a França:

"M'hi oposaria profundament perquè França és una indivisible i que, precisament, basa la seva existència i la seva força en la unitat. Tot el que pretengui fragment el nostre país s'ha de combatre en l'àmbit ideològic"

 

 

Le Pen assegura que el patriotisme és igual a tots els llocs del món i defensa la sobirania dels pobles i el dret a decidir el seu futur, però, quan li pregunten pel nacionalisme català, assegura que no és igual que el nacionalisme espanyol o francès. Diu que Catalunya és una "regió amb particularismes":

"La nació que jo conec avui és Espanya. Espanya és una nació amb les seves especificitats, amb regions que tenen un particularisme"


Sobre la cultura catalana, assegura que no existeix a França, que només hi ha cultura francesa:

"Marine Le Pen: Què vol dir cultura francesa? Vol dir arrels cristianes, laïcitzades per la il·lustració. Tenir una llengua, el francès, que s'ha de defensar...

Ricard Ustrell: El català, no?

Le Pen: "No. Això és la cultura catalana. Que vostè parli català a França no vol dir que França tingui una cultura catalana. No té cap sentit."

 

Valls, un "aparàtxik socialista"

Le Pen també ha parlat de la candidatura de Manuel Valls a l'alcaldia de Barcelona. Assegura que molt francesos estan "contents" de veure'l fora de la política francesa:

"Manuel Valls és un aparàtxik socialista, antic primer ministre francès que no va brillar en el càrrec. I em sembla que ara es vol exiliar per convertir-se en alcalde a Barcelona. Li puc dir que amb aquest anunci ha fet feliços a milions de francesos"


Vox i la immigració

Le Pen assegura que a Espanya estan sorgint idees com les del Front Nacional i assenyala Vox com el partit amb un ideari semblant:

"Miro el que passa a Espanya i hi comencen a sorgir idees semblants a les que nosaltres denfensem a França i que defensa Matteo Salvini a Itàlia. Potser seria Vox qui s'acosta més a aquestes idees"


Le Pen és molt crítica, en canvi, amb el govern del PSOE, de qui assegura que ha obert les portes a la immigració:

"D'ençà que Espanya ha decidit obrir de bat a bat les portes a la immigració i s'ha convertit en la nova porta d'entrada dels migrants a Europa, em preocupa molt"


ARXIVAT A:
Procés catalàFrançaVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut