Barcelona

Junqueras respon a la carta de Montoro: "No aplicarem cap retallada afegida"

El vicepresident assegura que el Ministeri d'Hisenda espanyol "incompleix" les seves obligacions "a ulls de tothom"

RedaccióActualitzat

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha respost a la carta que li ha enviat el responsable del Ministeri d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, sobre l'incompliment del sostre de dèficit. Ho ha fet en una compareixença des del Parlament i després d'haver-se reunit amb Puigdemont per parlar-ne.

Junqueras ha acusat Montoro d'incomplir les seves obligacions de manera sistemàtica i ha assegurat que el govern de Catalunya no aplicarà "cap retallada afegida" a les prestacions socials.

"Vam rebre una carta del Ministerio en la qual ens comunica que ha de fer una limitació de la disponibilitat de crèdit perquè vam incomplir el dèficit del 2015 i això ha d'obligar el govern de Catalanya a limitar la despesa el 2016."

Junqueras ha recordat que la carta, a la qual ha tingut accés Catalunya Ràdio i TV3, no especifica cap quantitat: "És poc concreta i se suposa que deixa la responsabilitat de quina és la quantia necessària", ha explicat, i ha afegit que "estem parlant amb el Ministerio per aclarir els termes de la carta". I ha reiterat:

"És inaplicable. Defensarem els serveis bàsics, i el Ministerio esperem que, si ho creu oportú i ho vol fer, concreti la xifra."

En la compareixença, el conseller Junqueras s'ha centrat a acusar el ministeri que encapçala Montoro de no haver complert "mai" el sostre de dèficit i d'escanyar les autonomies:

"És evident que si el govern espanyol complís amb les seves obligacions legals, Catalunya no tindria cap dificultat a complir el sostre de dèficit previst pel Ministerio." I ha afegit: "És una arbitrarietat com tantes altres."

Per Junqueras, a més, és "evident que el total del pressupost de la Generalitat 'de facto' el decideix el Ministerio de Hacienda", i ara també "intenta decidir la distribució d'aquest total", sense respectar les competències de Catalunya. També ha ressaltat diverses vegades el moment en què arriba la carta, tant per la sentència del Suprem i l'informe de l'Autoritat Fiscal Independent, com per conjuntura política actual, amb el govern espanyol en funcions.

"No és casual que la carta arribi el mateix dia que el Suprem li anul·la la distribució del sostre del 2013 i de l'informe de l'Autoritat Fiscal Independent", un informe que assegura que l'incompliment del sostre de dèficit no és responsabilitat de les comunitats.

El conseller també ha recordat que Brussel·les li ha picat la cresta al govern espanyol pels pressupostos del 2016 perquè "estan mal fets" i que Montoro "no pot centrifugar els 8.0000 milions -que Brussel·les creu que s'han d'explicar al pressupost- a les comunitats".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut