L'Autoritat Fiscal Independent culpa el govern espanyol i no les autonomies del dèficit

L'organisme, que va crear Montoro per vetllar pels comptes públics, ha donat un toc d'atenció al govern espanyol

RedaccióActualitzat

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) calcula que el dèficit públic espanyol del 2016 arribarà al 4%, lluny del 2,8% pactat amb Brussel·les. El gruix del desviament l'atribueix a l'administració central i la Seguretat Social i no a les comunitats, com deia Montoro. L'organisme, que va crear Montoro per vetllar pels comptes públics, ha donat un toc d'atenció al govern espanyol.

L'Airef critica el govern espanyol per no escoltar les seves recomanacions i preveu que el pròxim executiu haurà d'adoptar mesures per ajustar 10.000 milions. Segons prediu l'organisme, el repunt de saldo negatiu dels comptes públics, de fins al 5,16% del PIB l'any 2015, tindrà una inèrcia que arrossegarà el dèficit més enllà del 4% l'any 2016, enfront del 2,8% previst.

Les comunitats tampoc compliran amb el 0,3% de dèficit, i, per exemple, Catalunya estarà entre l'1 i l'1,5 %. Però l'Airef defensa les autonomies. Diu que estan mal finançades, tenen moltes despeses i defensen un repartiment del dèficit més equitatiu que ara les perjudica.

Els responsables de l'Airef han reiterat les seves friccions i problemes amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Diuen que no els facilita a temps tota la informació que li demanen ni els mitjans humans ni tècnics per complir amb la seva feina.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut