Junqueras i Forn: un any a la presó, el dia que se sabran les peticions de penes

Actualitzat

Aquest divendres farà un any que són a la presó l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn. Aquest aniversari arriba precisament el dia que tant la Fiscalia General de l'Estat com l'Advocacia presentaran els seus escrits d'acusació per al judici del procés.

El 2 de novembre del 2017, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va citar a declarar el govern de Carles Puigdemont, que feia cinc dies que havia estat destituït per l'aplicació de l'article 155. Ni Puigdemont ni els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, que havien marxat a l'estranger, hi van comparèixer.

Després de declarar, Lamela va ordenar presó per a tots els qui havien anat a declarar: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, aquest últim sota fiança.

Tres setmanes després, el jutge del Suprem Pablo Llarena es va fer càrrec de la causa que fins aleshores havia instruït Lamela. Després de citar a declarar per primer cop els líders independentistes, el 4 de desembre va acordar deixar-los en llibertat provisional a tots, excepte Junqueras i Forn.

 

Notícia relacionada: Cuixart i Sànchez: un any de presó preventiva a l'espera del judici per rebel·lió

 

La fiscalia va demanar la llibertat de Forn, però Llarena ho va rebutjar

Al març, la defensa de Forn va demanar-ne l'alliberament adduint raons de salut, ja que havia donat positiu en una prova de tuberculina. En aquell moment, la Fiscalia, que fins llavors sempre s'havia negat a qualsevol petició d'alliberament, va rebaixar la pressió i va sol·licitar llibertat amb fiança de 100.000 euros per "raons humanitàries".

La Fiscalia del Suprem va reconèixer obertament que actuava per imperatiu del fiscal general, Julián Sánchez Melgar. El fet que l'acusació particular de Vox mantingués la petició de presó incondicional va permetre al jutge Llarena dictar que Forn havia de continuar pres.

Pocs dies després, el jutge del Suprem va sol·licitar una vista per revisar les mesures cautelars d'alguns processats. El 23 de març, van tornar a ingressar a la presó Rull, Turull, Romeva i Bassa. A més a més, també va tornar a la presó l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Junqueras i Forn, com la resta de líders independentistes empresonats, van ser traslladats a presons catalanes al juliol. Des de fa més de tres mesos, doncs, estan ingressats al centre penitenciari de Lledoners.

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasJoaquim FornGovern empresonatProcés catalàJudici procés
Anar al contingut