Els consellers, arribant a l'Audiència Nacional el 2 de novembre
Els consellers, arribant a l'Audiència Nacional el 2 de novembre
Madrid

El Suprem es queda la investigació dels membres del govern Puigdemont i dels Jordis

L'Audiència Nacional manté la causa de Trapero i la intendent Laplana

Actualitzat

El Suprem ha acceptat quedar-se la investigació als membres del govern Puigdemont i a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i sumar-la a la que ja té oberta contra Carme Forcadell i els membres sobiranistes de la mesa del Parlament, per rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. La causa que es quedarà a l'Audiència Nacional  és la que té a veure amb les invesrtigacions dels Mossos .

El magistrat Pablo Llarena ha posat condicions. No ha fet cas del tot a la jutge Carmen Lamela, que li volia entregar tota la causa. Ni tampoc a la fiscalia, partidària que seguís separada.

Què ha fet? Sumar la part dels consellers i dels Jordis i mantenir a l'Audiència Nacional la resta de la investigació. És a dir, l'exmajor del Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent Laplana. En aquest cas, la investigació és per sedició durant les manifestacions del 20 de setembre a les portes del Departament d'Economia.

A l'Audiència li queda també la possibilitat d'investigar membres del govern Puigdemont que estiguin per sota del càrrec de conseller. 

Lamela, doncs, instruirà la causa contra el major dels Mossos Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana.

La interpretació de Llarena

A ulls de Llarena hi ha una connexió material imprescindible entre diversos dels investigats. A una banda hi ha la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la mesa, els quals ja investigava. I a l'altra, el president Puigdemont, els seus consellers i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Per això, Llarena creu que és millor investigar-los tots plegats, deixant de banda que uns siguin aforats i els altres, no. Perquè a més, diu, el delicte de rebel·lió -un dels que s'investiguen- té un caràcter plural, és a dir, comès per més d'una persona.

Llarena, però, discrepa de la jutge Lamela, que volia enviar-li tota la causa. A ella li deixa la investigació a l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la intendent Laplana. I s'afegeix en la decisió que ella investigaria les persones de rang inferior als consellers. És a dir, que s'obre la porta perquè ella investigui els membres del govern detinguts el 20 de setembre.

La decisió no aclareix una de les qüestions clau en aquest moment: si Llarena tornarà a citar els consellers empresonats i si una decisió per part d'ell en la línia de la que va prendre amb Forcadell els faria sortir de la presó. El que queda clar és que, a partir d'ara, el Suprem investigarà el polítics sobiranistes de més rang i Lamela, la resta.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut