La jutge envia a la presó Junqueras i vuit consellers del govern Puigdemont
La jutge envia a la presó Junqueras i vuit consellers del govern Puigdemont
Madrid

La jutge envia a la presó Junqueras i vuit consellers del govern Puigdemont

La magistrada decreta presó incondicional per a Junqueras i els set consellers cessats pel govern espanyol que han declarat a l'Audiència Nacional, mentre que Vila podrà eludir presó pagant una fiança de 50.000 euros

RedaccióActualitzat

Nou consellers del govern de Puigdemont cessats pel govern espanyol són a presó acusats de rebel·lió, sedició i malversació de fons. Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d'Economia; Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals; Jordi Turull, portaveu i conseller de la Presidència; Meritxell Borràs, consellera d'Administracions Públiques; Dolors Bassa, consellera de Treball i Afers Socials; Carles Mundó, conseller de Justícia; Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat; Joaquim Forn, conseller d'Interior; i també Santi Vila, exconseller de Coneixement i Empresa, que podrà sortir quan pagui una fiança de 50.000 euros que li ha imposat la jutge.

I és que la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat presó incondicional sense fiança per al vicepresident Oriol Junqueras i per a set consellers de la Generalitat que han acudit a declarar aquest dijous a l'Audiència Nacional. En canvi, Santi Vila podrà eludir la presó pagant la fiança de 50.000 euros perquè, diu, "va desistir voluntàriament del procés sobiranista". Vila, però, ha manifestat que aquesta primera nit la passa a presó per solidaritat.

La jutge argumenta reiteració delictiva i risc de fuga

Lamela argumenta reiteració delictiva, possibilitat de destrucció de proves i risc de fuga pel poder adquisitiu, que els permetria sortir d'Espanya i instal·lar-se a l'estranger.

"Tampoc pot oblidar-se el poder adquisitiu dels querellats, que els permet abandonar fàcilment el territori espanyol i subsistir a l'estranger."

D'aquesta manera s'ha referit al president Carles Puigdemont i a Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Toni Comín, els consellers cessats també pel govern espanyol, que segueixen a Bèlgica.

"En aquest punt n'hi ha prou de recordar el fet que alguns querellats ja s'han desplaçat a altres països eludint les responsabilitats penals en les quals poden haver incorregut."

La magistrada recull també l'alt risc de reiteració delictiva, tenint en compte que:

"Les activitats delictives descrites les han anat planificant i duent a terme de manera conscient els querellats durant més de dos anys."

 

La magistrada insisteix que els fets corresponen als delictes de rebel·lió, sedició i malversació, i que afronten penes de presó que poden arribar fins als 30 anys.

"Ens trobem davant d'uns fets que revesteixen caràcters de delictes de certa gravetat, com són el delicte de rebel·lió, previst i penat en els articles 472 i següents en el Codi Penal; el delicte de sedició, previst i penat en els articles 544 i 545 del Codi Penal, i el delicte de malversació, dels articles 432 i següents del Codi Penal."

Assumeix la petició de la Fiscalia i no accepta la indefensió

La jutge ha assumit així la petició de la Fiscalia, que havia demanat presó incondicional per als vuit consellers cessats que han declarat, però no per a Santi Vila, per a qui havia demanat presó eludible amb una fiança de 50.000 euros. De fet, el fiscal Maza ja els demanava una fiança per les responsabilitats econòmiques de 6.207.450 euros o l'embargament dels béns.

Per tant, Lamela, per contra, no ha acceptat l'argument de la indefensió esgrimit pels seus advocats pel poc temps que diuen que han tingut per mirar-se la causa: ni 24 hores. És una de les irregularitats que denuncien, com també la desproporció de la presó incondicional per a vuit dels consellers de Puigdemont.

Les declaracions dels vuit exconsellers que van a presó incondicional no ha durat més de cinc minuts. Han respost només a les seves defenses per negar la violència en tot el procés sobiranista i intentar desmuntar l'argument del fiscal general de l'Estat per presentar una querella per rebel·lió.

La jutge Lamela ha deixat per a aquest divendres la decisió de si demana l'ordre europea de detenció de Carles Puigdemont i els exconsellers que segueixen a Bèlgica. És el procediment que ha demanat la fiscalia perquè el president cessat pel govern espanyol passi a disposició de la justícia espanyola abans de 60 dies.

 

La resolució de la jutge sobre Junqueras i els set consellers cessats by Moderador Noticies Web on Scribd

 

La resolució de Santi Vila:

La resolució de la jutge sobre Santi Vila by Moderador Noticies Web on Scribd

En un primer moment, els consellers estaven repartits en cinc presons madrilenyes diferents: Estremera, Valdemoro, Navalcarnero, Aranjuez i Alcalá-Meco. Finalment, el Ministeri de l'Interior ha rectificat i ha enviat tots els consellers a la presó d'Estremera i les conselleres a Alcalá-Meco.

 

Advocat de Puigdemont: "Crec que la interlocutòria ja estava redactada abans de començar."

Jaume Alonso-Cuevillas, un dels advocats de Carles Puigdemont, considera que la resolució ja estava dictaminada abans:

"Crec que la interlocutòria ja estava redactada abans de començar i crec que quan Puigdemont i altres consellers van marxar a Bèlgica ja sabien que era molt probable l'empresonament de tots i han volgut mantenir una direcció estratègica de cara a les eleccions."

Alonso-Cuevillas ha lamentat la sensació d'indefensió:

"Dia trist per a mi professionalment i per a la democràcia. En 33 anys d'exercici mai havia experimentat una sensació d'indefensió com avui. Ens vam assabentar de la querella per la premsa. Les citacions van arribar dimarts a les 23.00, i la resta, ahir al matí. No hem tingut temps per preparar una estratègia de defensa, tot i que ho vam demanar, però no se'ns ha escoltat. S'ha donat l'agreujant que hem començat les declaracions quan els lletrats de Junqueras i d'altres consellers no eren presents perquè eren al Suprem atenent altres imputats, i això és una flagrant violació dels drets processals fonamentals."

Una altra cosa insòlita, ha dit també l'advocat, és que "s'ha fet una única compareixença de mesures cautelars per a tots els imputats alhora, i s'ha de fer per separat per avaluar si hi ha risc de fuga".

Un cop s'ha sabut l'ordre de la jutge Lamela, els concentrats davant l'Audiència Nacional han cantat "Els segadors".

 

El president Puigdemont, els 12 consellers cessats pel govern espanyol en aplicació del 155 i l'exconseller Santi Vila estaven citats a declarar a les nou davant de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. Només s'hi han presentat Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. No ho han fet el president Puigdemont, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig ni Toni Comín, que segueixen a Bèlgica.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut