L'expresident del Brasil ha qualificat de "punyalada a l'esquena" la sentència (Reuters / Washington Alves)

Jair Bolsonaro, condemnat a vuit anys d'inhabilitació per abús de poder

L'expresident brasiler, que presentarà recurs, no es podrà presentar a les eleccions ni exercir cap càrrec públic fins al 2030

El Tribunal Superior Electoral del Brasil ha condemnat l'expresident Jair Bolsonaro a vuit anys d'inhabilitació en el judici que s'ha fet a Brasília per "abús de poder polític" durant les eleccions de l'any passat, que van donar la victòria a Lula de Silva, per la mínima. Això li impedirà presentar la seva candidatura a les eleccions presidencials del 2026 i obre la batalla per la seva successió dins de la dreta i l'extrema dreta del país.

La defensa de Bolsonaro ja ha anunciat que presentarà recurs a la sentència, decidida per cinc vots contra dos.

"Fa poc vaig rebre una punyalada a la panxa i ara m'han donat una punyalada a l'esquena", ha dit el líder de la ultradreta al Brasil referint-se a la condemna de la màxima autoritat electoral i a l'atemptat que va patir l'any 2018.

Ús fraudulent de recursos

Se'l condemna per valdre's de la seva posició de cap d'estat "per degradar l'ambient electoral" i crear un estat de "paranoia col·lectiva" amb "informacions falses" i "mentides atroces".

Bolsonaro ha fet una roda de premsa després de conèixer la decisió (EFE / João Guilherme Arenazio)

Se'l jutjava també per "ús fraudulent de recursos públics", quan el juliol de l'any passat va convocar a la seva residència del palau de Planalto desenes d'ambaixadors estrangers amb l'objectiu de persuadir-los, sense proves, de les deficiències del sistema electoral brasiler i les urnes electròniques.

Bolsonaro, que aspirava a la reelecció, va ordenar també que la televisió pública retransmetés la trobada, cosa que el tribunal considera un "ús indegut dels mitjans de comunicació".

A més d'aquest cas, sens dubte el més greu, Bolsonaro té pendents quinze processos més. Amb aquesta inhabilitació, no podrà presentar cap candidatura política fins al 2030.

Tercer expresident inhabilitat

Jair Bolsonaro, de 68 anys, és el tercer expresident brasiler inhabilitat per presentar-se a les eleccions o exercir càrrecs públics, des del restabliment de la democràcia, el 1985.

L'actual president, Lula da Silva, també va ser declarat inelegible. Va ser condemnat en segona instància a 12 anys i un mes de presó per un cas de corrupció, cosa que li impedia presentar-se a les eleccions. El Partit dels Treballadors va intentar que fos candidat presidencial el 2018, unes eleccions que va guanyar Bolsonaro, però la justícia no ho va permetre.

Posteriorment, el 2021, la Cort Suprema va anul·lar aquesta i una altra condemna per corrupció contra Lula i va poder presentar-se a les presidencials del 2022.

L'altre expresident inhabilitat va ser Fernando Collor (1990-1992), que va ser acusat de participar en una trama corrupta durant el seu mandat. El Congrés va posar en marxa un judici polític per destituir-lo i va optar per deixar la presidència. Malgrat això, el Senat va aprovar inhabilitar-lo durant vuit anys. El 2006 es va presentar a les eleccions al Senat i va aconseguir un escó per l'estat d'Alagoas.

El maig passat, el Suprem el va condemnar a vuit anys i deu mesos de presó per corrupció i blanqueig de diners per rebre suborns mentre exercia de senador.

Collor espera en llibertat la resolució dels recursos presentats per la seva defensa.
 

ARXIVAT A:
BrasilJair Bolsonaro
Anar al contingut