Lula da Silva alça el puny en senyal de victòria davant de milers de seguidors, a Sao Paulo (Reuters/Amanda Perobelli)
Brasil

Lula da Silva guanya Bolsonaro per la mínima i tornarà a presidir el Brasil

El Tribunal Superior Electoral del Brasil ha declarat Lula guanyador "matemàtic" davant l'actual president del país

RedaccióActualitzat

El líder progressista Luiz Inácio Lula da Silva, de 77 anys, tornarà a presidir el Brasil, dotze anys després.

Lula, del Partit dels Treballadors (PT), ha superat, per un estret marge de vots, l'actual president, el candidat de l'extrema dreta Jair Bolsonaro, del Partit Liberal (PL). Amb el 100% dels vots escrutats, Lula ha obtingut el 50,9% i Bolsonaro el 49,1%.

 

El líder de l'extrema dreta ha anat al davant bona part de l'escrutini. Però quan s'ha arribat al 67% la balança ha començat a decantar-se cap a la banda de Lula, que les enquestes sempre han assenyalat com a guanyador.

Ara fa quatre setmanes, l'expresident Lula da Silva ja va guanyar la primera volta de les eleccions presidencials, però sense prou vots per evitar la segona.

L'ajustat marge de vots finals entre un candidat i l'altre, a més de la violència verbal i física d'una campanya completament polaritzada, fan preveure que el Brasil viurà setmanes de gran tensió fins a la presa de poder de Lula da Silva, que s'ha de fer l'1 de gener. 

Partidàries de Lula celebren la victòria a Sao Paulo (Reuters/Carla Carniel)

El Tribunal Superior Electoral del Brasil ha declarat Lula guanyador "matemàtic" de la segona volta.

Tan bon punt s'ha sabut el resultat, els seguidors de Lula s'han afanyat a sortir als carrers de tot el país per celebrar la victòria.

Lula ha fet un tuit celebrant la victòria amb la paraula "Democràcia" com a únic text.


En les seves primeres declaracions després de ser proclamat guanyador de les eleccions, Lula ha assegurat que governarà "per a 215 milions de brasilers i no només per als que l'han votat".

Partidaris de Lula celebren la victòria als carrers de Brasília (Reuters/Diego Vara)

A més, ha fet una crida a superar la polarització i la divisió dels últims anys: 

"No hi ha dos Brasils. Hi ha un sol poble, una sola nació. A ningú li interessa viure en un país dividit en permanent estat de guerra." 

Lula havia estat president del Brasil durant dos mandats, després de guanyar les eleccions del 2002 i del 2006.
 

Silenci de Bolsonaro

El president del Parlament, Arthur Lira, ferm aliat de Bolsonaro, ja ha reconegut la victòria de Lula a les urnes. En un comunicat, ha felicitat "el president electe" en nom de la Cambra de Diputats i li ha ofert "diàleg i transparència"

Bolsonaro, per la seva banda, s'ha mantingut en silenci durant tota la nit electoral. Fonts de la seva campanya han declarat a l'agència Reuters que l'actual president no farà cap compareixença fins aquest dilluns i no han volgut fer cap valoració dels resultats.

Jair Bolsonaro fa el senyal de la victòria després de votar a Rio de Janeiro (Reuters/Bruna Prado)

Lula ha comparegut davant de desenes de milers de seguidors a Sao Paulo, la capital econòmica del Brasil, on ha explicat que Bolsonaro no li havia trucat per felicitar-lo.

"Fins ara, Bolsonaro no m'ha trucat per reconèixer la meva victòria, i no sé si ho farà o si reconeixerà la meva victòria."

Preocupa que Bolsonaro pugui negar-se a reconèixer els resultats -com va fer Donald Trump als Estats Units-, després que els últims mesos ha denunciat -sense aportar cap prova- que el sistema de vot electrònic del Brasil era vulnerable i podia ser manipulat.

Partidaris de Bolsonaro ploren i preguen a Brasília en conèixer la derrota (Reuters/Ueslei Marcelino)

La derrota converteix Bolsonaro en el primer president brasiler que perd unes eleccions quan optava a renovar el càrrec.

A Brasília, la capital política del país, seguidors de Bolsonaro pregaven i ploraven davant del Congrés. 
 

Jornada electoral molt tensa

Més de 156 milions de brasilers estaven cridats a les urnes, després d'una campanya molt tensa i amb diversos episodis de violència, com el que hi ha hagut la matinada de la jornada electoral, quan una diputada de Bolsonaro ha apuntat amb una pistola un seguidor de Lula.

En les enquestes, Bolsonaro anava al darrere de Lula, però a poca distància, i ningú s'aventurava a pronosticar qui seria el guanyador.

L'últim mes de campanya s'ha desenvolupat en un clima ultrapolaritzat, amb insults entre els dos líders i campanyes de desinformació a través de les xarxes.

Una dona vota en un col·legi electoral a Sao Paulo (Reuters/Mariana Greif)

Bolsonaro ha insultat Lula tractant-lo de "lladre", "expresoner", "alcohòlic" o "desgràcia nacional", mentre que Lula s'hi ha tornat dient-li "pedòfil", "caníbal", "genocida" o "petit dictador". Les xarxes socials, l'única font d'informació per a la majoria dels 170 milions d'usuaris brasilers, han transmès una quantitat d'informació falsa sense precedents.

En aquest context, el president del Tribunal Superior Electoral havia fet una crida a votar aquest diumenge amb tranquil·litat i llibertat i a no deixar-se coaccionar per ningú.

Soldats desplegats a Rio de Janeiro durant la jornada electoral (Reuters/Ricardo Moraes)

El mateix tribunal ha demanat explicacions a la Policia Federal per obstaculitzar les votacions posant controls a les carreteres de la regió del nord-est, feu electoral de Lula da Silva. La màxima autoritat electoral ha demanat explicacions al cap de la policia perquè estan prohibides les accions que puguin dificultar la mobilitat dels votants en jornada electoral.

A l'estat de Mato Grosso, important productor de gra, camioners que serien partidaris de Bolsonaro han bloquejat una autopista per quatre punts diferents. En un vídeo que s'ha difós per les xarxes, un home diu que els camioners volen bloquejar les principals autopistes del país, fent una crida a un cop militar per impedir el retorn al poder de Lula.


Victòries bolsonaristes en l'àmbit federal

Si Bolsonaro ha perdut les eleccions, als seus aliats polítics que es presentaven a les eleccions federals la jornada els ha estat una mica més propícia i han obtingut alguna victòria significativa.

Destaca, a l'estat de Sao Paulo, el més ric i poblat del Brasil, la victòria de Tarcísio de Freitas, antic ministre d'Infraestructures de Bolsonaro, que ha aconseguit posar fi a gairebé 30 anys de governs del Partit de la Socialdemocràcia Brasilera (PSDB).

En altres estats, però, el aliats de Lula han aconseguit mantenir-se al poder.
 

Amèrica Llatina felicita Lula

Els principals líders de l'Amèrica Llatina ja han felicitat Lula da Silva per la seva victòria electoral. 

El president de l'Argentina, Alberto Fernández, ha dit que "obre una nova era en la història de l'Amèrica Llatina, un temps d'esperança en el futur". 


Des de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador considera que amb la victòria de Lula "hi haurà igualtat i humanisme" al Brasil.


El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, ha enviat una abraçada a Lula. També el de Veneçuela, Nicolás Maduro, que parla triomf de la democràcia al Brasil.


Gabriel Boric, president de Xile, ha escrit "Lula. Alegria" en un missatge a Twitter. 


Encara en el continent americà, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha felicitat Lula per la seva victòria en unes "eleccions lliures, justes i creïbles". Una forma, segurament, de desautoritzar els intents de Bolsonaro de qüestionar-les, igual que encara fa Trump. 


Des d'Europa, l'alt representant exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha celebrat "la solidesa de les institucions del Brasil i la seva democràcia" i s'ha mostrat disposat a aprofundir la cooperació en àrees com el comerç o el canvi climàtic.


El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat Lula per unes "eleccions en què el Brasil ha decidit apostar pel progrés i l'esperança".

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut