Remei Oliva ha estat l'ultima supervivent de la Maternitat d'Elna

Ha mort Remei Oliva, l'última mare supervivent de la Maternitat d'Elna

Va fugir amb la retirada i va passar quinze mesos al camp d'Argelers amb la seva família

Ha mort Remei Oliva i Berenguer, l'última mare supervivent de la maternitat d'Elna. Tenia només 20 anys quan va fugir de les tropes franquistes, va passar 15 mesos al camp de refugiats d'Argelers on va quedar embarassada i va ser acollida a la Maternitat d'Elna per donar a llum.

Nascuda el 1918, vivia a Badalona quan les tropes franquistes van entrar a Catalunya amb el desenllaç de la Guerra Civil. Va fugir amb la família cap a Figueres amb l'esperança de tornar al cap d'uns dies, pensant que els republicans podrien refer-se. Però no van tornar mai més; van travessar la frontera francesa i van passar més d'un any al camp de refugiats de la platja d'Argelers, a França.

Quan eren al camp es va quedar embarassada. Però va tenir sort, així li ho va dir el metge del camp. Feia poc que havien posat en marxa la Maternitat d'Elna i va ser una de les primeres a arribar-hi.


Durant anys va ser testimoni de l'exili i la Maternitat d'Elna. Explica que el primer que va veure va ser la xemeneia que treia fum, senyal d'escalfor. Després de mesos de fred al camp, va ser un alleujament, com també ho va ser ficar-se al llit amb llençols i menjar. Oliva va explicar les seves memòries al llibre "La noia de la capsa de fils: Memòries d'un exili no desitjat", escrit el 1988 i publicat pel Memorial Democràtic en català l'any 2021.

En aquest vídeo, que parla també del nom d'Elna per a nenes en record a la Maternitat, Remei Oliva descriu la Maternitat com un paradís:

Amb la derrota dels republicans, mig milió de persones van passar la frontera francesa. Al camp d'Argelers hi van malviure durant almenys dos anys fins a 70.000 catalans i espanyols.

Enmig d'aquest malson, la Maternitat d'Elna va ser un oasi per a les dones del camp que havien de parir com la Remei. Hi va donar a llum el seu fill Rubén. Oliva va fixar la seva residència en un poble d'Occitània.

A la Maternitat d'Elna hi van néixer 597 infants entre els anys 1938 i 1944. Aquest vídeo en recull el llegat:

ARXIVAT A:
Guerra Civil espanyola
Anar al contingut