Girona

Endesa reconstruirà la xarxa elèctrica malmesa amb torres més resistents

Endesa ha anunciat que reconstruirà la xarxa elèctrica malmesa per la nevada del 8 de març amb torres més resistents, construïdes per sobre els estàndards que marca la llei. La companyia elèctrica també ha garantit la normalització total de les línies a l'estiu i que per Setmana Santa ja no hi hagi generadors en funcionament. L'empresa ha defensat la qualitat de les seves instal·lacions amb l'argument que el temporal va ser tan fort que va fer caure arbres centenaris, teòricament preparats per aguantar inclemències meteorològiques. Ha estat en una jornada del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Girona, on ha intervingut el director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira.

Actualitzat
Josep Maria Rovira ha afirmat que Endesa "reconstruirà la xarxa perquè pugui suportar més esforços". Les torres malmeses es canviaran per altres fetes amb més ferro, encara que l'aparença exterior no variarà gaire.

El director general de la companyia a Catalunya ha qualificat de "catàstrofe" el temporal i ha afegit que qualsevol persona que visiti "els 10.000 metres quadrats de massa forestal que ha quedat trinxada" podrà deduir que els danys no són "qüestió de materials ni de manteniment de les torres".

Segons Rovira, la neu que va caure el 8 de març era "molt adhesiva" i duia molta càrrega d'humitat, que es va congelar amb el fred. Això va fer que les plaques de gel acumulades al cablejat fossin d'un pes deu vegades superior al que podien aguantar les torres.

El responsable d'Endesa a Catalunya també s'ha compromès a complir els terminis que li ha plantejat la Generalitat, que passen perquè per Setmana Santa ja no hagi d'anar cap generador a les comarques gironines i perquè tota la xarxa estigui normalitzada abans de l'estiu, és a dir, de la temporada turística per excel·lència. Només es deixaran generadors en zones estratègiques i també hi haurà tècnics especialitzats per actuar en cas d'incident, ha explicat Rovira. 

Durant la jornada del Col·legi d'Enginyers, tant Fecsa-Endesa com Red Eléctrica han reiterat que amb la línia de molt alta tensió (MAT) el subministrament elèctric s'hauria pogut recuperar abans. Precisament, aquest dijous han tornat a tenir llum els últims abonats que encara estaven sense, principalment de nuclis disseminats i masies.

Nadal: "La resposta del govern ha estat insuficient"

D'altra banda, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha admès que la resposta del govern davant la nevada "ha estat insuficient" i "millorable". "Vam informar poc i malament sobre les incidències als trens de Rodalies", ha assegurat en una entrevista a la xarxa de televisions locals Comunicàlia. Nadal ha assegurat que els responsables d'Endesa visitaran la Generalitat per donar explicacions de l'apagada.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut