Barcelona

Les comarques gironines recuperen la normalitat però continua la indignació entre els afectats

Sis dies després de la gran nevada encara hi ha gent sense llum. Endesa dóna pràcticament per normalitzat el servei a les comarques de Girona, però continua treballant per restablir-lo totalment. A hores d'ara, el nombre d'afectats s'ha reduït fins a les 3.300 persones i ja no hi ha cap població que estigui totalment sense subministrament elèctric. Això sí, el restabliment de l'electricitat és provisional en la majoria de casos, i la xarxa afectada no es restablirà del tot fins d'aquí a un mes. Entre els afectats regna la indignació, i els ajuntaments reclamen que aquesta mesura no es torni a repetir. Les autoritats alerten del perill que poden suposar els efectes de la nevada als boscos de Girona i del nord de Barcelona. La Generalitat ha obert una línia d'ajudes per netejar-los.

Actualitzat
L'electricitat va arribant, a poc a poc, a les poblacions que es van quedar sense subministrament arran del temporal de principis de setmana.

Segons les últimes dades del govern català, a hores d'ara queden 3.300 persones sense llum i les companyies elèctriques titulars del servei encara no garanteixen el subministrament elèctric total a 27 municipis de les comarques del Gironès, la Selva, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Maresme.

Ara mateix, a més, no hi ha cap població que estigui totalment sense electricitat. Això sí, el restabliment del subministrament és provisional en la majoria de casos, ja que depèn dels 245 grups electrògens que estan en funcionament. També es donen fallades puntuals en algunes zones, en procedir a la retirada de generadors per restablir la connexió a la xarxa.

Manifestacions a Lloret de Mar i Caldes de Malavella contra les elèctriques

Uns 300 veïns de Caldes de Malavella s'han concentrat aquest diumenge al migdia davant de l'Ajuntament per protestar per la falta de llum després de la nevada de dilluns passat i pel tractament rebut per part de la companyia elèctrica. També han demanat la dimissió del conseller d'Interior, Joan Saura, i del secretari general, Joan Boada. Per la seva banda, l'alcalde, Joan Colomer, ha assegurat que l'Ajuntament ja ha canviat de companyia elèctrica i ha instat la resta de la població a fer-ho també.

A Lloret de Mar, unes 300 persones es van concentrar aquest dissabte al centre del municipi per mostrar el seu descontentament amb les companyies elèctriques. Enmig d'espelmes i llanternes com a instruments simbòlics de protesta, els veïns han carregat contra la companyia per haver-los deixat sense llum durant aquesta setmana. També s'han sentit crítiques contra el govern. La mobilització ha estat encapçalava per una pancarta on es podia llegir: "És normal quedar-se quatre dies sense llum?".

No anar a segones residències i evitar el bosc

Protecció Civil reitera els seus consells que els ciutadans evitin desplaçar-se a zones boscoses en les comarques més afectades per la neu, ja que poden trobar-se pistes o camins tallats per la caiguda d'arbres i hi ha risc que caiguin branques que puguin causar danys personals o materials. I als que són de fora d'aquestes comarques, els demana que no visitin les seves propietats a la zona. La gent que té una segona residència a la demarcació de Girona haurà d'esperar-se per veure'n l'estat.

A més, el Consorci Forestal de Catalunya adverteix que les conseqüències de la nevada seran catastròfiques, sobretot als boscos del Gironès, el Baix Empordà, Osona, el Vallès Oriental, la Selva i el nord del Maresme. La preocupació és que els arbres caiguts es converteixin en combustible en temporada de focs. Davant d'aquesta situació, la Generalitat obre una línia d'ajudes per netejar els boscos i els tècnics estan recorrent el territori per avaluar-ne els danys.

Sobre l'ús dels generadors, recomana que es garanteixi una bona ventilació en els espais en els quals estiguin situats els motors, i demana que s'instal·lin a l'aire lliure sempre que sigui possible.

Alcaldes units per evitar que es repeteixi la situació

Per protestar contra la gestió del govern davant d'aquesta situació, molts alcaldes de les comarques gironines han signat un manifest per exigir que es prenguin mesures que evitin que aquesta situació es repeteixi.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut