Barcelona / Madrid

Els partits es llancen retrets mutus amb les elèctriques al punt de mira

Endesa s'ha convertit aquest dilluns, una setmana després de la gran nevada, en el blanc de les crítiques dels partits polítics, que no s'han estalviat retrets mutus. El PP i els socialistes han polemitzat sobre la venda de l'elèctrica a la italiana Enel. CiU s'ha queixat que el tripartit no faci complir la llei de qualitat del servei elèctric, aprovada arran de l'apagada del 2007 a Barcelona, mentre que ERC ha retret a CiU que tingui interessos particulars a Endesa, per la presència de Miquel Roca al consell d'administració. ICV-EUiA, per la seva part, ha considerat que la liberalització del sector elèctric ha estat perjudicial.

Actualitzat
El Partit Popular ha instat el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a pressionar la companyia italiana Enel, propietària d'Endesa, perquè millori les seves inversions a les comarques de Girona. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assegurat que "en moments com aquests el govern hauria de preguntar-se si deixar entrar una companyia italiana en el sector estratègic va ser el més convenient a l'hora de realitzar noves inversions".

Li ha contestat el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, que ha retret al PP que, el 2005, s'oposés a l'OPA de Gas Natural sobre l'elèctrica. "Molts havíem defensat la possibilitat que Endesa fos una empresa catalana. Hi ha qui va lluitar per impedir-ho i s'ha sortit amb la seva tristament", ha afegit.

El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, ha considerat que Endesa hauria d'indemnitzar els afectats pels talls de llum i que el tripartit hauria de vetllar pel compliment de la llei que exigeix la qualitat del servei elèctric i que el Parlament va aprovar l'any 2007. "L'orientació de la llei era bona, però ha fallat aquests dies. No hi ha hagut ni garantia ni qualitat", ha manifestat Mas, que ha expressat el suport al manifest de protesta subscrit pels alcaldes de les poblacions gironines més afectades pels talls.

El republicà Joan Ridao ha acusat Convergència i Unió de tenir interessos molt particulars a Endesa que li impedeixen ser més contundent en els seus retrets a la companyia. El secretari general d'ERC ha lamentat que "no haguem escoltat gaires dirigents de CiU criticar Fecsa-Endesa", cosa que ha atribuït a un "signe de complicitat" que té l'origen en els governs de Jordi Pujol. Segons ell, CiU "va preferir col·locar algun membre destacat de la seva formació en el consell d'administració de Fecsa-Endesa que no exigir responsabilitats" a aquesta empresa, amb referència a Miquel Roca.

Per la seva part, la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha afirmat que la ciutadania "està pagant les conseqüències de la privatització del sector elèctric" i ha qualificat de "perversió" que l'estat hagi perdut el control d'"un servei d'interès general que afecta la vida quotidiana de les persones". Ortiz ha defensat que es fixi un sistema d'indemnitzacions automàtiques a particulars i empreses en cas de talls elèctrics.

Ciutadans ha demanat al govern que permeti l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'exèrcit espanyol en els treballs de neteja a les carreteres de Girona i l'ha acusat d'"hispanofòbia" en rebutjar la seva col·laboració.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut