Tots els premiats en aquesta edició dels Premis Octubre, amb Eliseu Climent (CCMA
Tots els premiats en aquesta edició dels Premis Octubre, amb Eliseu Climent (CCMA)
València

Els Octubre reivindiquen la llengua davant el govern PP-Vox: consulta tots els premiats

Irene Tarrés, Ferran Garcia i Joan Duran guanyen els Premis Octubre en poesia i narrativa, Neus Penalba el Joan Fuster d'assaig i el de teatre recau en Paula Llorens

RedaccióActualitzat

La cerimònia d'entrega dels Premis Octubre, que aquest any arriben a la 52 edició, s'ha fet aquest dissabte al vespre a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. Ha estat una cerimònia amb una forta càrrega reivindicativa davant les polítiques del PP i Vox al govern del País Valencià, que, asseguren, practiquen una censura amb la llengua i la cultura catalana.

Ferran Garcia-Oliver i Joan Duran repeteixen guardó als Premis Octubre. Tots dos han guanyat ex aequo el Premi Andròmina de Narrativa. Garcia-Oliver amb l'obra "En trànsit" i Joan Duran amb "Tornaràs a mirar-me". Tots dos han estat guanyadors dels Octubre en edicions anteriors: Garcia-Oliver va guanyar el Premi Joan Fuster d'Assaig el 2015 i Joan Duran el Vicent Andrés Estellés de Poesia l'any 2019.

Ferran Garcia Oliver i Joan Duran, guanyadors en la categoria de narrativa, al costat d'Eliseu Climent, impulsor dels Premis Octubre (CCMA)
Ferran Garcia-Oliver i Joan Duran, guanyadors en la categoria de narrativa, al costat d'Eliseu Climent, impulsor dels Premis Octubre (CCMA)

El Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia ha estat per a Irene Tarrés amb "La crossa de l'aorta", un llibre que, segons del jurat dels Premis Octubre, "és un viatge a través de l'experiència de la maternitat i la reconfiguració identitària de la veu poètica".

La guanyadora del Premi Joan Fuster d'Assaig és Neus Penalba, amb "Fam als ulls, ciment a la boca", una lectura de "La mort i la primavera" de Mercè Rodoreda. El jurat ha valorat l'aproximació a l'univers Rodoreda i les connexions amb l'univers cultural i literari europeu.

Paula Llorens amb l'obra "La nòria" s'ha endut el Premi Pere Capellà de Teatre, en una obra que combina una al·legoria contra l'amor romàntic i les violències patriarcals.

L'organització ha rebut 349 originals que optaven a les categories d'assaig, poesia, narrativa i teatre. Les obres, com és característic en aquest certamen organitzat per l'editorial Tres i Quatre, han estat presentades per autors d'arreu dels Països Catalans.

Aragonès: "Més que mai, defensar la llengua i la cultura catalanes"

En el discurs de comiat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que és l'hora de "defensar la fraternitat entre tots els territoris que compartim la llengua i la cultura catalanes, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó" davant els atacs:

"És un dia per defensar la cultura i la llengua catalanes, més que mai, davant d'aquells que intenten acabar amb elles i reduir-les a un reducte folklòric, per estar a casa, accessori i, per tant, prescindible."

En l'acte de lliurament dels Premis Octubre s'ha reconegut la tasca en defensa de la llengua catalana i dels Països Catalans que fan els alcaldes de la Catalunya Nord. L'organització dels Octubre ha volgut remarcar el compromís polític dels alcaldes, que han vist com l'estat francès els ha obert causes judicials per mantenir el català als plens municipals.

L'alcalde d'Elna ha agraït el premi en nom dels consistoris de la Catalunya Nord
L'alcalde d'Elna ha agraït el premi en nom dels consistoris de la Catalunya Nord (CCMA)

També s'ha fet un homenatge al grup de folk Al Tall, fundat el 1975 per Vicent Torrent, Miquel Gil, Manolo Miralles i Manolo Lledó. Referent de diverses generacions musicals, la irrupció d'Al Tall en els primers anys de la democràcia va suposar una renovació de la música d'arrel popular i tradicional al País Valencià.

Al Tall no s'ha estat de fer referències al conseller de Cultura del País Valencià, el torero Vicente Barrera, de Vox, i a altres membres la Generalitat Valenciana: "Ells el que volen és descatalanitzar el valencià. Que vagin a la Junta d'Andalusia i facin un projecte per descastellanitzar l'andalús, per exemple".

 

El govern de dretes del PP i Vox ha impulsat un canvi de nom a l'auditori de Torrent, que portava el nom de Vicent Torrent, un dels fundadors d'Al Tall. Un canvi de nom que va provocar una onada de crítiques d'altres partits polítics, entitats i músics.

 

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaTeatreCatalà
Anar al contingut