Pedro Sánchez saluda els reis Felip i Letizia i la infanta Elionor en la recepció del 12 d'octubre a Madrid (EFE/Juan Carlos Hidalgo)
Pedro Sánchez saluda els reis Felip i Letizia i la infanta Elionor en la recepció del 12 d'octubre a Madrid (EFE/Juan Carlos Hidalgo)
ANÀLISI

El 12-O, entre bastidors: el PSOE condiciona el pacte amb Junts al respecte a la legalitat

El president del govern espanyol en funcions ha passat de puntetes sobre l'amnistia en la conversa amb els periodistes en la recepció del 12 d'octubre

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

David Melgarejo

Delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid. Excorresponsal a París.

@DavidMelgarejo_
Actualitzat

Les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez avancen, però al PSOE mesuren el seu optimisme. Reconeixen que és una negociació difícil, en què els recels entre Junts i Esquerra influeixen, i eviten posar data al debat d'investidura. Des de l'equip dels socialistes afirmen que se'ls fa difícil aconseguir que Junts es mogui de les seves posicions i veuen imprescindible que es comprometin amb la legalitat vigent i la Constitució.

Aquest divendres al Congrés dels Diputats hi ha una de les reunions més delicades. Pedro Sánchez es trobarà amb la portaveu parlamentària de Junts, Míriam Nogueras, sense que al PSOE aclareixi si Sánchez o algú de l'equip negociador trucarà a Carles Puigdemont abans o després d'aquesta reunió. La trucada no la descarta ni el mateix candidat a la investidura. Però Sánchez sí que marca distàncies amb la que va mantenir dimecres amb Oriol Junqueras. Segons el líder socialista, emmarcada en la coherència política de cinc anys de negociació amb els republicans.

En la conversa amb els periodistes en la recepció del 12 d'octubre al Palau Reial, Sánchez ha passat de puntetes sobre l'amnistia. Més enllà de recordar que cinc forces polítiques estan a favor de la mesura de gràcia, ha insistit que la proposta de Sumar no és la seva, que hi ha un opinió dels socialistes, però que encara no és el moment de fer pública.

Patxi López, Cuca Gamarra i Alberto Núñez Feijóo, en la desfilada del 12 d'octubre
Patxi López, Cuca Gamarra i Alberto Núñez Feijóo en la desfilada del 12 d'octubre (EFE/Chema Moya)


Aquest 12 d'octubre té una seqüència destacable en la desfilada militar al centre de Madrid. No per nova, sinó per reiterada. Hi ha tornat a haver escridassades a Pedro Sánchez quan ha rebut la família reial a la tribuna, instal·lada aquest any davant de la font de Neptú. Xiulades, insults i el "Que et voti Txapote" al president en funcions que s'han sentit amb força tot i que el dispositiu ho volia evitar, allunyant el públic de la zona d'autoritats de l'acte. Al final de la desfilada, les consignes s'han repetit amb un "Puigdemont a presó" cantat al pas de la comitiva oficial.

Segons Sánchez, el PP és el responsable d'escalfar els carrers, de voler-se apropiar dels símbols nacionals si no són a la Moncloa, de voler dividir els espanyols i de fer servir els mateixos arguments de sempre. Alberto Núñez Feijóo, per la seva banda, retreu a Sánchez que demani respecte quan, en paraules seves, no és capaç de respectar el partit que va guanyar les eleccions del 23-J deixant-lo governar.

Segons el president del PP, d'escridassades al govern n'hi ha cada 12 d'octubre. Però afegeix que aquest any potser són més intenses per la qüestió de l'amnistia. Feijóo afegeix que la combatrà amb tots els mecanismes institucionals.

El 12 d'octubre deixa més divisió entre els dos principals partits espanyols.

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez12-O
Anar al contingut