Colau, Vargas Llosa i Valls entren en campanya a cinc dies del 21D

RedaccióActualitzat

Queden quatre dies per a la jornada de reflexió i és l'últim cap de setmana de campanya. Els partits ja posen tota la carn a la graella per mobilitzar els votants i acabar de convèncer els indecisos.

Esquerra Republicana ha celebrat el seu acte central de campanya al Born, on Oriol Junqueras s'ha deixat sentir en un missatge de veu. Els comuns també han fet el seu acte central amb la presència d'Ada Colau. I el PP, Ciutadans i socialistes es disputen l'ex-primer ministre francès, Manuel Valls, que també hauria aplicat el 155.

Junts per Catalunya defensen l'escola catalana i la CUP carrega contra comuns i el PSC per enganyar la població.

Acte central d'ERC amb missatge de Junqueras

Esquerra Republicana ha reunit els seus candidats davant del Mercat del Born. Allà, s'ha pogut sentir el primer missatge de veu d'Oriol Junqueras des que va ser empresonat, un àudio en què ha apel·lat a construir un país per a tothom.

La número dos de la llista, Marta Rovira, ha defensat que Esquerra és una formació lliure que només obeeix la voluntat dels seus votants, i que és la garantia per preservar els drets socials del país i perquè Catalunya continuï avançant per ser un país sobirà.

 

Colau, Iglesias i Garzón, a Nou Barris

Els comuns també han celebrat, aquest migdia, el seu acte central de campanya. Ho han fet en un escenari clàssic per a ells, la plaça Major de Nou Barris, a Barcelona. El cap de llista, Xavier Domènech, ha rebut el suport de figures rellevants dels comuns: Ada Colau, Pablo Iglesias i Alberto Garzón.

Colau: "Vergonya Junts pel Sí, Convergència, Esquerra, vergonya. Que no doneu ni un euro a les escoles bressol mentre els doneu desenes de milions a l'escola concertada, a l'escola de l'Opus o a l'escola religiosa. Vergonya."

Iglesias: "Catalunya està intervinguda. Estem en una fase en què una consigna democràtica de fa 40 anys, per desgràcia, torna a tenir sentit: 'Llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia. Això és un fracàs, un fracàs. No hauria estat més sensat treballar per intentar canviar Espanya?"

Iglesias ha fet la segona i última intervenció en aquesta campanya, en què ha tingut una presència més aviat moderada.

 

Domènech ha dit que la seva formació és l'única capaç de canviar el país i de recuperar els drets socials. El cap de llista dels comuns no ha estalviat crítiques contra Junts per Catalunya, i contra el PP, per la "deriva independentista" i pels casos de corrupció, i tampoc contra Ciutadans, que s'ha especialitzat, diu, a donar suport als governs corruptes.

"El PDeCAT, quan ens demana el mateix que Ciutadans, ens diu 'absteniu-vos'. Abstenir-nos? Mai. Hem vingut a transformar, no a abstenir-nos, hem vingut a fer-vos fora."

"Som la clau decisiva del futur d'aquest país. No la clau per decidir entre dos blocs, la clau per acabar amb els blocs"

Domènech ha afegit que no mentiran mai, no jugaran a la ruleta russa amb el país i construiran un nou govern per a tots els catalans.

Ciutadans, amb Vargas Llosa i Valls

I la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha comptat amb el suport del Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa i també de l'ex-primer ministre francès, Manuel Valls, que també ha participat en un acte del Partit Popular. De fet, Ciutadans, PP i PSC es disputen el fitxatge de Valls, un dels dirigents europeus que ha defensat amb més contundència l'aplicació del 155.

Manuel Valls s'ha sumat a la campanya perquè diu que està en joc el projecte europeu i s'ha volgut posar al costat dels partits que, diu, defensen els valors de la Unió. Idea en què han coincidit tots en aquest acte, en forma de taula rodona i sota el títol "El futur d'Europa".

"El nacionalisme és guerra. Quan ets europeu has de defensar l'estat de dret, no un govern, no una majoria al Parlament, un Estat."

 

Arrimadas i Vargas Llosa han carregat contra el nacionalisme i han dit que ningú ha explicat els problemes que, asseguren, suposa:

Arrimadas: "A Europa només ha arribat el missatge dels nacionalistes sobre Catalunya. Només han comunicat els partits i el govern nacionalistes. Davant no hi tenien res. Ningú ha assumit el rol d'explicar sense complexos que el nacionalisme no és futur sinó que és passat."

Vargas Llosa: "El gran enemic de la democràcia, el gran enemic del veritable progrés del nostres temps aquí, a Europa, és el nacionalisme. I ningú ho ha dit i ho ha manifestat en tota la seva conducta cívica com Ciutadans."

Valls, també amb el PP

Abans de Ciutadans, Manuel Valls també ha participat en un acte dels populars. Davant unes enquestes clarament desfavorables, el govern de Rajoy i els principals dirigents del PP han decidit bolcar-se en els últims dies de la campanya.

Al matí, Xavier García Albiol ha comptat amb el suport de María Dolores de Cospedal i de l'ex-primer ministre francès. Manuel Valls ha defensat l'aplicació del 155, mentre que el cap de llista del PP ha dit que ser català no és tenir una estelada al balcó.

Sánchez continua present a la campanya

Pedro Sánchez ha tornat a Catalunya per ajudar Iceta en la recta final de campanya. A Girona, Sánchez ha defensat la reforma de la Constitució i ha assegurat que l'independentisme no té res d'esquerres.

"No hi ha cap bandera d'esquerres a la causa secessionista. Urnes sense garanties, insolidaritat territorial, un govern de la Generalitat més pendent de la independència que de la cohesió social, que és el que garanteix un govern progressista."

Iceta ha acusat els governs independentistes d'haver ignorat la meitat de la gent i ha dit que ell no ho farà.

"Si soc president de la Generalitat, vull ser un president de tots. Mai dels mais pensaré només en mig país, i aquí s'ha pensat en mig país."

 

Junts per Catalunya defensa l'escola

Junts per Catalunya ha fet aquest migdia una defensa aferrissada de l'escola catalana i la immersió lingüística a l'Escola Industrial de Barcelona, en el mateix edifici on Rafel Campalans va convidar Albert Einstein el 1923 a pronunciar una conferència, segons ha destacat el candidat Lluís Font.

Un acte en què ha participat un dels impulsors de la immersió lingüística als anys vuitanta, i en què la consellera d'Ensenyament destituïda, que és a Brussel·les, ha carregat contra els partits que la volen destruir. Carles Puigdemont adverteix que el 21D està en joc l'escola, però també la cohesió social.

"Ens hi juguem això, la llengua, l'escola, la cohesió del país. És un tot. El pròxim dia 21 haurem d'escollir viure en una Catalunya en colors o en una Espanya en blanc i negre."

Clara Ponsatí ha denunciat les mentides sobre l'escola:

"Diuen mentides sobre l'adoctrinament dels mestres i els multilingüismes que no saben entendre. Totes aquestes mentides no passaran."

 

La CUP, amb Gabriela Serra a la seva terra

La CUP ha buscat vots en un dels feus socialistes, Santa Coloma de Gramenet. Ho ha fet amb Gabriela Serra, nascuda en aquesta ciutat, que ha acompanyat la número dos de la llista per Barcelona, Maria Sirvent.

"Això és un crim. Això sí que és terrorisme. Això sí que és ser feixista. Els diuen mentides en allò que més mal fa, en allò que més espanta la nostra gent, la pèrdua del lloc de treball. I això és denunciable. I és molt més denunciable quan ho fan forces polítiques d'esquerra com el senyor Borrell, al costat del senyor Albiol."

En les diverses intervencions, s'ha carregat contra els comuns i contra els socialistes. D'aquests han dit que enganyen els electors amb menys nivell cultural dient que no cobraran les pensions i es quedarien a l'atur en una república catalana.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàPPCsEn comú
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut