El PP i Vox governen l'Ajuntament de Calvià des del maig del 2023 (Ajuntament de Calvià)
Mallorca

Calvià celebrarà Saint George i acusen PP i Vox de voler arraconar Sant Jordi

El govern municipal també elimina el català com a llengua vehicular de l'ajuntament i defensa que la nova festa "no afecta en res el Dia del Llibre"

Polèmica a Calvià, a Mallorca, per la decisió del govern municipal de PP i Vox d'organitzar una celebració de Saint George, el patró d'Anglaterra, cinc dies després dels actes de Sant Jordi a la ciutat.

L'alcalde ho va anunciar a Londres al novembre i va justificar que la festa que es farà a partir d'aquest any servirà per agrair "la fidelitat" dels turistes anglesos que s'han establert a la localitat. 

Fa pocs dies, el consistori va detallar que Saint George es farà el 25 i 26 d'abril al passeig de la Mar de Palmanova amb actuacions musicals, un mercat artesanal, activitats per als més petits, exhibicions esportives i cercaviles, entre altres.
 

 

Desenes d'usuaris de les xarxes socials han carregat contra la decisió del govern local, a qui acusen de voler arraconar les tradicions i la llengua catalana, i de menystenir una festivitat molt arrelada com Sant Jordi.
 

L'Ajuntament es defensa: "No afecta en res el Dia del Llibre"

Davant l'allau de crítiques, el consistori ha respost que Saint George és una invitació a conèixer la cultura anglesa en la línia d'altres festivitats importades com Saint Patrick, el Rocío o les Falles valencianes del Toro. 

El govern del PP i Vox afegeix que la celebració "no afecta en res el tradicional Dia del Llibre" que es farà el 20 d'abril a la mateixa ubicació que Saint George i en què els protagonistes, assegura, "tornaran a ser la rosa i el llibre".


Amb tot, l'Ajuntament evita esmentar Sant Jordi en les seves comunicacions, tot i que aquesta és una festivitat que se celebra de fa més de tres dècades al municipi. Durant la pandèmia, fins i tot se'n van fer dues edicions virtuals. 
 

 

El català deixa de ser la llengua vehicular de l'Ajuntament

La polèmica ha esclatat pocs dies després que el català hagi deixat de ser oficialment la llengua vehicular de l'Ajuntament. Amb els vots del PP i Vox, el ple va tombar el reglament de normalització lingüística vigent des del 1988.

El govern municipal va justificar la creació d'un nou reglament de llengües oficials per "equiparar" el castellà i el català, i per "garantir" la llibertat dels ciutadans.

Els socialistes --a l'oposició-- els van acusar de voler "arraconar" la llengua catalana i l'Obra Cultural Balear estudiarà emprendre accions legals pel que considera "una agressió a la llengua catalana".

 

ARXIVAT A:
PPSant Jordi Català Illes BalearsVox
Anar al contingut