Montilla diu que la nova llei electoral pot incloure mesures que flexibilitzin la tria de candidats

El president de la Generalitat, José Montilla, diu que la nova llei electoral pot incorporar elements que flexibilitzin l'elecció de candidats, tot i que creu això no garanteix la participació. Montilla ho ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio"

En unes declaracions a “El matí de Catalunya Ràdio”, el president de la Generalitat, José Montilla, ha lamentat la baixa participació de les eleccions municipals d’aquest diumenge i ha instat la societat a fer una “reflexió col•lectiva”, més enllà dels partits. Convençut que “ningú té la vareta màgica” per mobilitzar l’electorat, el cap de l’executiu té clar que “ens haurem de centrar en aquelles qüestions que preocupen la gent”.
Respecte de la reforma de la llei electoral a Catalunya, Montilla creu que podria introduir elements de flexibilització en l’elecció de candidats per part de la ciutadania, però, amb tot, ha admès que mesures com l’elecció directa o les llistes obertes no garanteixen que hi hagi més participació. “Tot això seria possible. Serien possibles circumscripcions més petites també”, ha afirmat, advocant per “apropar l’elector al candidat i el candidat a l’elector”, amb l’objectiu que “hi hagi equilibri entre la representació territorial i el respecte a la voluntat dels ciutadans, és a dir, que hi hagi una proporcionalitat”.
José Montilla pensa que aquestes eleccions municipals no han deixat “grans canvis” al conjunt de Catalunya, amb l’excepció del “fet singular de la ciutat de Tarragona i la majoria absoluta a la ciutat de Lleida”. “No hi ha hagut un gran trasbals al país. Les pujades i baixades són d’un punt com a molt”, ha afegit.
D’altra banda, el president de la Generalitat ha tret importància als resultats de Plataforma per Catalunya dient que, si bé no té una presència “anecdòtica”, sí que és una “ínfima, ínfima minoria” al conjunt del país. Montilla afirma que s’han de combatre les causes que fan que el discurs de PXC arreli entre la població i ha lamentat que en aquesta campanya el PPC també hagi barrejat immigració i inseguretat per captar vots. “M’ha semblat molt irresponsable”, ha remarcat en referència al partit de Josep Piqué, perquè, segons ell, “els partits seriosos i de goven no poden jugar” amb qüestions com aquestes.
El primer secretari del PSC també s’ha referit a l’anunciada renúncia de Pasqual Maragall com a president dels socialistes catalans. José Montilla ha desvinculat aquesta decisió de les declaracions de Maragall en què es manifestava “traït” per José Luis Rodríguez Zapatero i en què qüestionava la utilitat de la reforma de l’Estatut. “És una decisió seva, anterior a les declaracions i no va una cosa lligada a l’altra”, ha dit sense concretar la data en què es pot formalitzar la renúncia.
Sigui com sigui, Montilla ha subratllat el “respecte” que té pels expresidents de la Generalitat, tant per Pujol com Maragall. I en el cas de l’acutal president del PSC ha afegit que “a més de respecte, li tinc afecte”. “¿Malgrat tot?”, li ha preguntat Antoni Bassas. “Malgrat tot evidentment, evidenment”, ha respost, convençut que “és un afecte que és recíproc i l’hi puc assegurar”.
Finalment, el cap de l’executiu ha defensat l’actuació del Departament d’Interior, que va convocar una roda de premsa per anunciar que havien suspès de feina i sou cinc agents acusats de maltractaments a detingus a la comissaria de Les Corts de Barcelona. “Sinó, s’hagués fet amb posterioritat, a la defensiva, intentant rebatre no sé quina interpretació”, ha argumentat.
Montilla creu que es va actuar correctament, que “es va fer el que s’ha de fer, que és donar la cara”. “A mi em sap greu i al govern li sap greu, però el que no podem fer és amagar determinades coses”, ha indicat el president, conscient del malestar del cos dels Mossos per unes acusacions que poden donar mala imatge al conjunt dels agents.
Anar al contingut