Els pescadors de Tarragona sospiten que la pèrdua de captures té a veure amb la indústria química

Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, en els últims tres anys la captura de peix blau ha caigut a la meitat. La Confraria de Pescadors assegura que pateix una situació crítica i atribueix les males temporades a la proliferació d'indústria química

La davallada constant de captures de peix blau els últims tres anys ha deixat la Confraria de Pescadors de Tarragona en una situació econòmica precària, i el litoral tarragoní és l'únic de Catalunya que ha perdut més del 50% de les captures. En declaracions a Catalunya Ràdio, el president de la Confraria, Esteve Ortiz, atribueix la davallada a la concentració d'indústria química davant del litoral tarragoní.
Ortiz considera sospitós que l'únic lloc de Catalunya on ha disminuït el nombre de peixos sigui la zona amb més concentració d'indústria química, tot i que en aquests punts els pescadors ja fa anys que apliquen mesures correctores per protegir, per exemple, la sardina. Segons ha manifestat, "som l‘única província que respecta les 300 caixes de sardina diària, i a la resta de Catalunya n'estan pescant 500; sembla que aquí hi ha alguna cosa més, no sé dir el què, potser un efecte contaminant... no és un tema de sobreexplotació, sinó que hi ha alguna cosa més". Ortiz ha estat mesurat en les seves declaracions, però ha apuntat cap a la indústria química: "Fer afirmacions que no sé, tampoc ho vull fer, però hi ha alguna cosa estranya aquí que no està clara".
Abans de la davallada de la pesca, es capturaven unes 2.000 caixes de seitó i sardina per temporada, però ara no s'arriba al miler. Fa deu anys la Confraria tenia quaranta barques, i ara en queden deu, amb el perill que aquest any se'n doni de baixa alguna més.
Econòmicament, la Confraria de Pescadors no pot suportar el nivell de despeses tenint en compte que els ingressos són molt baixos. Ara mateix perilla el conveni amb l'empresa Pescanova, que garantia als pescadors unes quantitats fixes. El president de la Confraria assegura que cada dia que passa és una ruïna econòmica i si la situació no millora, hauran de trencar el contracte.
Anar al contingut