Dilluns, a les 23.00

"El replegament": islamofòbia i retrocés de l'estat de dret a França, al "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

Dilluns, 13 de maig, a les 23.00, al 33, "60 minuts" emet "El replegament", una reflexió sobre el retrocés dels drets civils a França i sobre com es justifica la repressió estatal, que s'acarnissa amb els musulmans.

Novembre del 2015. França acaba de patir l'atac terrorista més greu de la seva història. Mitjans de tot el món tenen la mirada posada a París, després que un seguit d'atemptats --el més important, el de la sala Bataclan-- hagin causat 130 víctimes mortals i més de 400 ferits. Yasser Louati, activista pels drets civils i contra la islamofòbia, respon a les preguntes de la CNN... o més aviat les acusacions. Perquè les preguntes que li fan des del plató, als Estats Units, mentre ell és a peu de carrer, a París, a les sis del matí, busquen un "mea culpa"... pel sol fet de ser musulmà. 

Arran dels atemptats del 2015, el govern de François Hollande tanca fronteres i decreta l'estat d'emergència, endurint el control policial al país i exercint una repressió que s'acarnissa amb els ciutadans de confessió musulmana. Una repressió que pocs mitjans mostren i pocs ciutadans volen saber.

Aquest és el punt de partida d'"El replegament", una reflexió de Joseph Paris sobre el retrocés dels drets civils a França i sobre com un discurs basat en la identitat serveix per justificar la repressió estatal. De la mà de l'activista pels drets civils Yasser Louati, Joseph Paris recorre la capital francesa per mostrar com certs col·lectius són víctimes de la repressió de l'Estat: exiliats, ciutadans de confessió musulmana o habitants de barris de classe treballadora.

"Jo encara no ho sabia, però la meva trobada amb l'activista Yasser Louati i més tard la meva amistat amb ell es convertirien alhora en el motiu i la força de la meva objecció al replegament identitari." És una de les reflexions que Paris fa en el llargmetratge.

Per la seva banda, Louati envia el següent missatge:

"La gent pensa: els ataquen a ells, a mi no m'afecta, però la realitat és que comencen pels musulmans, però... a qui acaben atacant? A gent com vosaltres. Activistes comunitaris, ecologistes, granges orgàniques que van ser escorcollades i pagesos que van quedar en arrest domiciliari durant la COP21."

La seguretat, protagonista del debat públic

El documental retrocedeix en el temps per mirar d'entendre com la qüestió de la seguretat s'ha convertit en una part ineludible del debat públic francès i com els governs han abraçat les idees de l'extrema dreta. "El replegament" mostra com es fa servir el discurs basat en la identitat per justificar el tancament de fronteres i l'enduriment del control policial, i com la resposta als atacs terroristes del 2015 és la culminació de dècades de polítiques destinades a designar "enemics des de dins".

I és des del 2015 que Joseph Paris se submergeix en les lluites contra la repressió estatal. Es reuneix amb els afectats per aquest enduriment institucional que s'hi intenten resistir i segueix els activistes en primera línia. Yasser Louati, protagonista del documental, es presenta com un alter ego d'en Joseph.

El confinament del 2020, "un gran assaig policial"

Paris també aborda el confinament i la restricció de les llibertats individuals per l'arribada de la covid-19, l'any 2020. L'excusa perfecta, sosté el documental, per fer un pas més en el retrocés dels drets fonamentals. La jurista francesa Mireille Delmas-Marty (morta el 2022) hi feia aquesta advertència:

"S'està establint un estat de la por que ja sembla irreversible... No cedir a la por és acceptar que el món és perillós i és necessari per evitar precisament aquest perill d'un autoritarisme que al final es converteix en totalitarisme."

Fitxa tècnica:

"El replegament" és un documental de Joseph Paris produït per Drôle de Trame.

Producció: Audrey Ferrarese
Fotografia i edició: Joseph Paris
Música original: Pierre Paris
Il·lustracions: Matthieu Fayette

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut