Duran i Lleida creu que les crítiques perquè Catalunya refinanci el deute són fruit de la ignorància

El portaveu de CiU al Congrés desafia les comunitats autònomes a presentar un pla de viabilitat econòmica com el del govern català.

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, atribueix al desconeixement els retrets d'alcaldes i presidents autonòmics a la decisió del govern de l'Estat d'autoritzar a Catalunya el refinançament del deute.

Durant una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, el líder d'Unió Democràtica ha criticat especialment la reacció d'Alberto Ruiz-Gallardón: "La ignorància és molt atrevida. Per utilitzar una expressió molt castellana, molt de Madrid -perquè un d'ells, un dels que van aixecar la veu és també l'alcalde de Madrid-, barregen ‘churras con merinas' i, conseqüentment, no saben el que és refinançar el deute o ampliar la capacitat del deute. Són dues coses completament diferents i no tinc per què perdre el temps". Duran i Lleida ha afegit: "Allà no hi hem anat a buscar res que no sigui nostre, i és més, encara no ens han donat el que pertany".

El portaveu de CiU a la cambra baixa ha desafiat els presidents autonòmics a seguir els passos de l'executiu d'Artur Mas amb un pla de retallada del dèficit: "Ja que parlen tant les altres comunitats autònomes -Cantàbria, Extremadura, etcètera-, a veure si alguna d'elles és capaç de presentar un pla de reducció del 10% com ha fet CiU. Ningú ha presentat aquest pla i dubto molt que el presentin en el futur. Estic segur que també amb això ens quedarem sols".

Duran i Lleida ha reconegut que s'està negociant amb l'Estat mecanismes per poder aconseguir més recursos pel país, com va apuntar el mateix president Artur Mas, però ha preferit no concretar més detalls sobre aquestes converses.

Magatzem nuclear

Josep Antoni Duran i Lleida també s'ha referit al magatzem temporal de residus nuclears. Segons Duran, hi ha un municipi amb més possibilitats que Ascó per acollir aquest magatzem: "Més d'una vegada he tingut una conversa amb el ministre [d'Indústria]. Jo crec que estan molt decidits de fer-ho a València [a Zarra, a la Vall de Cofrents]. Ara, si aquí hi hagués una resposta diferent a la que hi ha hagut fins ara, podrien canviar de criteri. Però, de moment, crec que tenen molt decidit València". Amb tot, ha volgut deixar molt clar que el posicionament de CiU sobre aquest tema no ha canviat i manté el seu rebuig que el magatzem nuclear vagi a Ascó.

Sobre la consulta sobiranista que es farà el 10 d'abril a la ciutat de Barcelona, el portaveu de CiU al Congrés ha dit: "Si vaig a votar ja sé què votaré. Al paper posaré que estic d'acord que Catalunya té el dret a l'autodeterminació i que, en l'exercici d'aquest dret i en la seva sobirania, opto per la confederació a nivell d'Estat". Duran i Lleida ha destacat durant l'entrevista que l'opció d'Unió Democràtica des del 1931 és l‘Estat confederal.

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut