Àlex Robles, Elisa Duran, Saül Gordillo, Joan Vives, Oleguer Sarsanedas i Jesús Rodríguez-Picó amb representants de la Fundació Victòria dels Àngels…
Àlex Robles, Elisa Duran, Saül Gordillo, Joan Vives, Oleguer Sarsanedas i Jesús Rodríguez-Picó amb representants de la Fundació Victòria dels Àngels, el Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu, L'Auditori, l'Orquestra Simfònica del Vallès, el Festival de Música Antiga dels Pirineus, la Capella de Ministrers, el Conservatori del Liceu, l'Orquestra Camera Musicae i la Giorquestra.

Catalunya Música, de la mà de l'Obra Social "la Caixa", afronta el seu trentè aniversari assumint el repte tecnològic per aconseguir nous oients

Avui, al recinte de CaixaForum s'ha donat el tret de sortida a les commemoracions dels 30 anys de l'emissora, creada l'any 1987, amb un acte on hi ha intervingut el nucli fundacional del canal, els actuals responsables de l'emissora i les principals entitats musicals catalanes

Catalunya Música fa 30 anys aquesta temporada, el 10 de maig. Per celebrar-ho, l'emissora clàssica de Catalunya Ràdio, amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", ha organitzat una sèrie d'esdeveniments i continguts especials, que arranquen aquesta tarda, amb el primer concert commemoratiu. L'acte d'avui també ha comptat amb la presència de personalitats d'entitats i institucions que col·laboren en aquest aniversari, com la Fundació Victòria dels Àngels, el Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu, L'Auditori, l'Orquestra Simfònica del Vallès, el Festival de Música Antiga dels Pirineus, la Capella de Ministrers, el Conservatori del Liceu, l'Orquestra Camera Musicae i la Giorquestra.

Elisa Durán: "Cal destacar la professionalitat i la capacitat comunicativa dels que fan Catalunya Música"

Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", ha destacat les col·laboracions de 30 anys amb Catalunya Música i ha assenyalat també com a esdeveniment molt important el "Messies participatiu". Segons Duran, la seva institució treballa perquè la música, i la cultura en general estiguin a l'abast de tothom, com ho està fent Catalunya Música. Es tracta de fer divulgació popular, productes culturals fets per persones perquè les puguin conèixer altres persones. Des de la seva institució, Elisa Duran ha volgut destacar la gran professionalitat i la capacitat comunicativa del canal i amb professionals que saben contextualitzar i explicar els detalls de la música que emeten. També ha donat molta importància a les conferències que diferents professionals de Catalunya Música fan en actes culturals d'aquesta entitat. Segons Elisa Duran, L'Obra Social "la Caixa" i Catalunya Música són dues orquestres que comparteixen els mateixos músics. Per ella, cal encarar el futur amb les noves tecnologies i Catalunya Música tendeix a la modernització tecnològica, a banda de que es mantinguin les emissions convencionals. Ella també aposta perquè les dues institucions continuïn promovent l'accés a la música de qualitat i els valors universals, la humanitat, la passió i l'emoció.

Saül Gordillo: "Es tracta de renovar el servei amb els nou canals de distribució dels continguts"

El director del grup d'emissores de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha agraït a l'Obra Social "la Caixa" haver establert complicitats en aquest trentè aniversari del canal. Per Gordillo, aquesta celebració no es tracta només un exercici de memòria, sinó d'aprofitar per posar les bases d'una nova etapa per ampliar l'audiència amb els nous públics, que es diferencien molt dels de fa 30 anys. Segons el director de Catalunya Ràdio, cal posar les bases per mirar endavant i garantir econòmicament el projecte de Catalunya Música. Gordillo ha assegurat que quan va arribar a CR el va sorprendre molt el paper d'internacionalització de Catalunya Música per la seva pertinença a la Unió Europea de Radiodifusió, la UER, amb els concerts anuals que l'emissora catalana aporta cada any a l'organisme europeu.

Finalment, Saul Gordillo ha assegurat que volen reinventar Catalunya Música. La marca és avui molt potent però hi ha l'obligació de reivindicar la feina feta i la importància dins el teixit cultural del país. Es tracta de renovar el servei, apostant per la proximitat a tot el sector cultural. Pel director de Catalunya Ràdio, hi ha uns treballadors empeltats d'aquest sentit de modernitat, que creuen en els nous canals de distribució i que la relació amb els oients és canviat. Segons Gordillo, entre els treballadors, les institucions i l'Obra Social "la Caixa" cal aprofitar per arribar a un nou aniversari, perquè duri molts anys més, tot i que s'ha de fer un nou salt endavant.

Alex Robles, coordinador de Catalunya Música: "Es tracta d'acostar-nos a nous públics"

Robles ha destacat la qualitat que ofereix Catalunya Música, amb els millors concerts nacionals i internacionals, dels quals el plat fort són els concerts en viu. Aquesta temporada hi ha dos eixos clars a la programació. Al matí, "Tot els matins del món", amb Joan Vives i Ester Pinart; i "Assaig general", amb Maria Montes i Albert Torrents. El coordinador de Catalunya Música també ha destacat la col·laboració ja de fa temps amb "La Caixa" i com a mostra ha parlat de l'espai "La caixa de Musica," que es projecta diàriament a Catalunya Ràdio.

Un dels reptes que apunta Àlex Robles és acostar-se a nous públics i per això la creació del programa "El concert estrella", que cada setmana es promociona via Catalunya Informació. Són 100 concerts en directe aquesta temporada. En l'apartat de l'òpera, ha destacat la col·laboració amb el Gran Teatre Liceu, i els Amics de l'Òpera de Sabadell."

Un dels actes més destacats que ha assenyalat Alex Robles en aquest seguit d'activitats és el "Messies participatiu", que es farà el 13 de desembre, i l'edició en CD del millor dels concerts de Sant Esteve de l'Orfeó Català. També es farà un compacte del millor dels 30 anys del Festival de Peralada, que s'ha complert el 2016.

Tot seguit hi ha hagut un col·loqui sobre el paper de present i futur de Catalunya Música amb Oleguer Sarsanedas, director del projecte i responsable de la posada en marxa de Catalunya Música el 1987, i Jesús Rodríguez Picó, primer director de Catalunya Música.

Oleguer Sarsanedas: "Estar sempre atents a l'última era una dels fets essencials quan es crea el canal"

Oleguer Sarsanedas, cap de programes especials, l'any 87, de Catalunya Ràdio, ha explicat que el director d'aleshores, el periodista Jordi Daroca, li va fer l'encàrrec de fer una emissora de música clàssica, perquè un dels principis fundacionals de la Corporació Catalana de Radio i Televisió era normalitzar la cultura del país. Es tractava de fer un canal d'aquest tipus com els que tenen tots els països del nostre entorn europeu. Per Sarsanedas, era un pas més en la creació d'uns mitjans públics normals. Hi havia un repte tecnològic: aprofitar tots els recursos i, en aquest marc, es pot assegurat que Catalunya Música va ser la primera emissora digital de l'estat. La resta eren analògiques.

Es va fer un intent per entrar a la Unió Europea de radiodifusió, però Radio Nacional d'Espanya ho va vetar. Per això, el primer organisme internacional que va acollir Catalunya Musica va ser l'OIRT, amb seu a Praga, que agrupava canals de països que estaven en l'òrbita soviètica. Així i tot, 20 anys més tard es va entrar a la UER.

Jesús Rodriguez-Picó: "Cal que el canal recuperi la transversalitat de gèneres, que s'està perdent, i oblidar-se de propostes tòpiques.

El primer director de l'emissora, que va començar a ocupar el càrrec l'any 87, Jesús Rodriguez-Picó ha dit que Catalunya Música va tenir un inici difícil i que, finalment, les coses han anat molt millor del que esperaven. Rodriguez Picó ha dit que Oleguer Sarsanedas li va apuntar que no sabia si era conscient del moment del que estaven vivint i l'oportunitat que tenien. Els models van ser France Musique, Rádio Clásica, o el tercer Canal de la BBC.

 Aquí hi trobareu el dossier "Catalunya Música: cap als 30 anys de servei a la cultura, a la música universal i als músics del país"

 

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

 

 

 

Anar al contingut