12 anys vivint a "Polònia"

16 de febrer del 2008, Pasqual Maragall (Queco Novell) apareix a TV3 i un tècnic de so li col·loca el micro per fer la seva primera intervenció al programa. Així és com arrencava el primer "Polònia" de la història. Dotze anys i 467 capítols més tard, el programa continua amb les mateixes ganes que el primer dia.

En aquella primera emissió apareixien Pasqual Maragall (Queco Novell), Artur Mas (Bruno Oro), Carod-Rovira (Xavier Noms), Joan Clos (Queco Novell), Rodríguez Zapatero (Queco Novell), Montserrat Tura (Gemma Deusedas), José Bono (Cesc Casanovas), Mariano Rajoy (Queco Novell), Ángel Acebes (Bruno Oro), Josep Piqué (Xavier Serrano), Lluís Llach (Manel Lucas), Duran i Lleida (Xavier Serrano), el general Franco (Manel Lucas) i Ferran Adrià (Cesc Casanovas). També es feia referència en aquest primer capítol a "la puta i la Ramoneta". Com a curiositat, de tots els polítics apareguts en aquesta primera emissió l'únic que es manté actiu a la política és Mariano Rajoy.

Les audiències

En aquests dotze anys les bones xifres d'audiència han acompanyat sempre al "Polònia".  Aquesta última temporada, la 13a  ja acumula 618.000 espectadors de mitjana amb un 21.3 de quota.. El capítol del 26 d'octubre, amb un 30,5% de quota, va ser el millor resultat del programa des del 4 de febrer del 2010.

El "Polònia" d'aquesta temporada té un índex qualitatiu del GfK del 8,7, resultat superior a la mitjana de la cadena. El 80% dels panelistes tenen com a cita habitual el programa. El 87,9% consideren que el programa és de molta qualitat i el 98% el consideren entretingut.

Polònia a la xarxa

La mitjana mensual de consum de vídeo en directe i a la carta d'aquesta temporada és de 214.000 usuaris únics i 446.000 reproduccions, xifres que representen un 35% més que la temporada passada i que són les millors dades de les darreres quatre temporades.

Des del setembre "Polònia" és el segon programa amb més consum de vídeo a la carta d'aquesta temporada.

A l'octubre del 2017 es van obtenir les millors dades històriques, i el programa va encapçalar el rànquing de programes a la carta amb 365.000 usuaris únics i 710.000 reproduccions.

El vídeo més vist és el capítol del dia 05/10/2017, amb 138.000 reproduccions.

Els clips més vistos són "Bertín Osborne entrevista Aznar a ‘Polònia'", amb 124.000 reproduccions i "No estaba muerto", amb 123.000 reproduccions.

Els musicals

Els dotze anys de "Polònia" han generat més de 5.400 gags pensats, escrits, fabricats, interpretats i emesos. 734 personatges imitats i  214 números musicals, entre ells alguns de tan celebrats com "Mas Style" interpretat per Bruno Oro com a Artur Mas "Bla Bla Land"amb Soraya (Agnès Busquets) i Junqueras (Ivan Labanda); "Els miserables", número coral que parlava de la corrupció; "No estaba muerto", interpretat pel general Franco (Manel Lucas) o "La mare superiora i els Pujol a Sister Act", que protagonitzaven Judit Martin com a Marta Ferrusola, Pep Plaza com a Jordi Pujol i Pep Plaza com a Oriol Pujol.

Què opinen d'aquests 12 anys de Polònia alguns dels seus protagonistes?

"Ja ens hi hauríem d'haver acostumat, però cada aniversari torno a pensar que l'existència i l'èxit continuat del Polònia és un petit miracle. Avui dia, a més, amb tanta post-veritat i la revifalla de cert esperit inquisitorial, el seu paper és més important que mai".

"El format Polònia ja és més gran que tots nosaltres. Ha sobreviscut a presidents, monarques, papes. M'ha sobreviscut a mi mateix. I s'ha renovat constantment, adaptant-se i millorant sense perdre la seva essència. Aquest és el seu gran mèrit"

(Toni Soler – director executiu de Polònia)

"Durant els dotze anys que portem de Polònia, han nascut 38 fills i filles de membres de l'equip, i n'hi ha tres més en camí. Això ens atorga el mèrit no només d'haver fet riure a un país sinó també d'haver-ne augmentat la natalitat. Gràcies per la confiança!"

(Jaume Buixó – director de Polònia)

"Si el primer dia del Polònia m'haguessin assegurat que  duraria 12 anys, crec que hauria esclatat a riure, molt fort. Ha passat, i avui en dia encara no en sóc conscient, malgrat tot, del que representa formar-ne part, suposo que estem fent història. Intueixo que estem fent quelcom molt gran. Espero ser-ne conscient algun dia. Llarga vida al Polònia."

(Agnès Busquets)

"Hi ha dies que penso que el Polònia ha estat tant invasiu a la meva vida en aquest 12 anys, que se'm fa difícil imaginar-me una vida sense ell. Llarga vida a l'escarni i a la sàtira!"

(Queco Novell )

"Després de tants anys el Polònia no només ha estat la meva escola professional, sinó també la meva escola de la vida. Moltes gràcies per proporcionar-me totes aquestes increïbles experiències i per poder gaudir d'aquesta meravellosa família."

(Xavier Serrano)

"Per a mi aquests dotze anys de Polònia han estat cor, suor i esquerdes sota les genials màscares que hem portat. Ho hem fet amb més inconsciència que altra cosa, en ser-ne tantes i tant temps,  però aviat , en l'inesperat moment que ens girem d'esquena, veurem que les duem, gravades a la pell."

(Cesc Casanovas)

"El Polònia m'ha donat una experiència i unes taules  d'interpretació, d'adaptació, mimetisme, improvisació i rapidesa actoral que desconeixia de mi mateix. Una enorme satisfacció formar-ne part d'aquestes petites recreacions històriques. I una filla.

(David Olivares)

Anar al contingut