Barcelona

ICV vol ampliar la seva influència en el govern de la Generalitat

Iniciativa Verds ha celebrat el seu darrer nacional abans de l'Assemblea del mes de novembre. El partit creu que la seva gestió en el govern, al capdavant de les conselleries d'Interior i Medi Ambient, malgrat les polèmiques, li ha permès reforçar el perfil de gestió i d'eficàcia. I per això apostarà per continuar i ampliar la seva influència en l'executiu. A més, s'ha aprovat l'informe de gestió política presentat pel líder del partit, Joan Saura. El punt més crític ha estat el pacte amb la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, per prorrogar tres mesos l'acord de finançament. El 21, 22 i 23 de novembre hi haurà l'assemblea del partit que tornarà a ratificar amb tota probabilitat Joan Saura al capdavant de la formació. Els canvis podrien arribar a altres càrrecs en forma de relleu generacional i d'una presència de més dones.

Actualitzat

El consell nacional ha servit per fer balanç de la participació del partit en el govern de la Generalitat al capdavant de les conselleries d'Interior i de Medi Ambient, on ha hagut de gestionar situacions conflictives. Una actuació que, segons han valorat, els ha servit per reforçar el seu perfil de gestió i d'eficàcia. La trobada també ha volgut posar l'accent en la defensa de l'autogovern, el dret a l'autodeterminació i una reforma federal de la Constitució, partint del reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat.

El president Joan Saura ha presentat el seu informe de gestió política que ha estat aprovat per majoria. El debat s'ha centrat en l'actual crisi econòmica i en el finançament dels ajuntaments. Un altre punt discutit ha estat el pacte amb la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, per prorrogar tres mesos l'acord de finançament. Sobre aquest debat, la portaveu d'Iniciativa, Dolors Camats, ha assegurat que no hi ha hagut crítiques a la iniciativa de Saura tot i que sí que s'ha fet evident la "necessitat de fer entendre aquestes decisions. Camats ha negat que la pròrroga fos un "favor" al govern espanyol i defensa que va ser una fórmula per imposar un nou límit després que s'hagués esgotat l'anterior.

De cara al futur, ICV aposta per ser més decisius dins del govern i per explicar millor les polítiques que es duen a terme gràcies a Iniciativa. Són dos dels objectius que planteja el partit en aquest procés de debat, un debat que també tindrà sobre la taula la gestió al capdavant de les conselleries d'Interior i de Medi Ambient, en especial l'actuació del conseller Baltasar amb la sequera i les discrepàncies internes que va generar.

Llum verda al document d'estratègia política

En el consell també s'ha debatut i s'ha donat llum verda al document estratègic que marca cap a on vol anar la formació en el futur, i que es debatrà en l'assemblea del novembre. El document, al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya fa autocrítica, però es referma en l'aposta pel tripartit d'esquerres.

Segons el text, "Ser al govern no és un problema, és una oportunitat per transformar les coses". Iniciativa també diu que, per recuperar i guanyar electors, ha de treballar per donar "una imatge de partit creïble i útil" i estrènyer relacions amb els moviments socials. Entre d'altres coses, en el text s'afirma que Inicitiva aposta per actuar amb tots els recursos legals a l'abast i fins i tot impulsar mobilitzacions ciutadanes si no hi ha un acord just de finançament.

La formació també es vol replantejar com créixer electoralment, després de la pèrdua de vots a les generals i a les municipals. Segons el document que apunta la possible estratègia del partit, Iniciativa ha de transmetre la imatge de partit creïble i útil, i obrir la porta als moviments socials. Per Iniciativa, la coalició amb Esquerra Unida, tal com està formulada ara, és la més prudent i aconsellable. El seu soci, en canvi, reclama una unió més política i compartir l'estratègia comunicativa.

En la trobada del partit també s'ha debatut la falta de dones als quadres dirigents de la formació i al govern. Tot i que un dels eixos programàtics principals del partit és el feminisme, ICV reconeix que no compleix en termes de paritat, i es proposa augmentar notablement la quota de dones en llocs de responsabilitat al partit i al govern.

Saura, candidat únic

Ara per ara, sembla gairebé segur que la candidatura de Joan Saura serà l'única que es presentarà a presidir el partit en l'assemblea del novembre. El que hi ha en suspens són la secretaria general i les vicepresidències ja que es desconeix si veterans com Jordi Guillot o Jaume Bosch continuaran o cediran a la fornada de Joan Herrera i Raül Romeva.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut