Barcelona

Tripartit i CiU qualifiquen de molt greu l'incompliment de l'Estatut i aposten per mantenir la unitat

Perplex. D'aquesta manera s'ha mostrat el conseller d'Economia, Antoni Castells, davant la lleugeresa amb què es relativitza l'incompliment de l'Estatut en matèria de finançament. Lamenta la falta de compromís del govern central i assegura que continuaran treballant amb força i determinació per aconseguir un bon acord. Ho ha dit després de la reunió unitària entre el tripartit i Convergència i Unió que escenifica la unitat de les forces polítiques catalanes davant l'incompliment de la data límit que estableix l'Estatut perquè els governs espanyol i català acordessin un nou sistema de finançament.

Actualitzat
L'Estatut d'autonomia compleix dos anys sense un nou model de finançament tancat, la data límit per al qual s'acaba precisament aquest dissabte, i una trentena de traspassos encara per transferir. El govern català i Convergència i Unió han decidit esgrimir l'arma de la unitat davant els incompliments del govern espanyol amb l'Estatut amb una trobada per consensuar una posició conjunta.

A la sortida, el conseller català d'Economia, Antoni Castells, després de lamentar l'actitud del govern espanyol, ha reiterat la seva voluntat de no trencar les negociacions i ha assegurat que "no acceptarem en cap cas un mal acord". Per això, ha sol·licitat al govern de José Luis Rodríguez Zapatero que deixi d'estar "enrocat en una posició maximalista" perquè si no veu díficil poder avançar. Per aconseguir-ho finalment cal una unitat de país, ha dit Castells, per estar a l'alçada del que demana Catalunya.

El responsable de les finances catalanes ha lamentat que alguns relativitzen amb lleugeresa l'incompliment de la data per establir les bases del nou finançament per a Catalunya que marca l'Estatut, recordant que aquest té rang de llei orgànica. En aquest sentit s'ha preguntat amb quina legitimitat demanen després als ciutadans que compleixin els terminis d'altres lleis, sovint de menys rang. També ha vinculat el nou finançament amb la votació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2009, argumentant que bona part d'aquest nou sistema s'ha de plasmar en els comptes de l'Estat per l'any que ve.

El socialista Antoni Castells també ha considerat que el model de finançament autonòmic que reclama Catalunya "convé a Espanya" perquè permet que el país vagi endavant i edificar un "Estat en què hi cap tothom".

Des de Convergència i Unió han valorat de manera molt positiva aquest front català davant la posició del govern espanyol. Ara bé, han demanat que aquesta no sigui una postura "de mitges tintes", sinó que el govern català actuï amb totes les conseqüències. També han estat contundents en les seves crítiques cap a José Luis Rodríguez Zapatero, de qui han dit que és "el president més fals de la història".

La unitat a què s'ha fet referència volen que sigui al més àmplia possible. Per això, dilluns, el conseller d'Economia es reunirà també amb el Partit Popular i amb Ciutadans.
Anar al contingut