Madrid

Catalunya registra superàvit el primer trimestre de l'any i el conjunt de les comunitats obtenen dèficit zero

El ministre d'Hisenda ha presentant els comptes de les comunitats durant el primer trimestre de l'any. Fins al març, els governs autonòmics havien aconseguit un equilibri pressupostari. Catalunya té un superàvit del 0,45%. L'objectiu anual és de l'1,5% del dèficit.

RedaccióActualitzat
Els comptes de les comunitats autònomes van per bon camí. El primer trimestre de l'any, els governs autonòmics han registrat equilibri pressupostari. Segons ha explicat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, els executius de les 17 autonomies estan complint les previsions per quadrar els objectius de dèficit. En el cas de Catalunya, fins i tot hi ha un superàvit del 0,45% de PIB.

El dèficit zero de les comunitats s'ha valorat tenint en compte l'índex d'execució pressupostària de les comunitats fins al mes de març. Aquesta xifra s'ha traduït a la comptabilitat nacional espanyola i dóna aquest equilibri pressupostari. En aquest sentit, Montoro s'ha felicitat i ha assegurat que "el pla del govern espanyol està donant resultat des de principis d'anys"

Segons l'executiu, les dades són molt positives. Montoro ha assegurat que "les comunitats estan fent un gran esforç per aconseguir l'objectiu de dèficit". Tot i això, encara és d'hora per saber si les autonomies compliran l'objectiu de dèficit de l'1,5% marcat per a aquest any.

Xifres actuals o homogènies?

Hi ha un però en els números. Si es té en compte la xifra en termes homogenis (descomptat els avançaments a compte que ha fet el govern espanyol, 5.000 milions d'euros) el dèficit és del 0,45%. Això són 4.787 milions d'euros del PIB. L'any passat, per aquestes dates, hi havia un dèficit del 0,75%.

Montoro ha volgut destacar que aquestes xifres són ara més transparents i fiables perquè és la primera vegada que s'han traduït als criteris de comptabilitat nacional, tal com marca la llei d'estabilitat pressupostària.

La fotografia de les comunitats

Catalunya és de les vuit comunitats que ha obtingut superàvit. Concretament un 0,45%. Aquesta xifra, però, es converteix en un 0,46% de dèficit si es descompten els avançaments fets per l'Estat. Fa un any el dèficit era del 0,65%. És una situació bastant similar a la de les Illes, que passen de +0,57 a -0,28%. El País Basc, en canvi, se salva d'aquesta situació perquè no té aportacions de l'Estat i registra un superàvit del 0,25%.

Tenint en compte els valors homogenis, les comunitats amb més dèficit són Navarra, amb un 1,44%; Múrcia, amb un 0,85%, i el País Valencià, amb un 0,70%.

Esperant els hispabons

El Consell de Ministres esperarà almenys una setmana a donar llum verda als anomenats hispabons, un instrument perquè les comunitats es financin als mercats a través de l'Estat.

El mateix ministre Montoro ha confirmat que estan estudiant un "instrument financer per donar suport a la liquiditat de les comunitats autònomes". El ministre no s'ha referit directament als hispabons, però tot fa pensar que es refereix a aquesta mesura.

Montoro ha explicat que l'instrument anirà acompanyat de l'exigència de més mesures d'austeritat en els plans econòmics de les comunitats que n'hagin de fer ús. Assegura que "ningú diluirà les seves responsabilitats a l'hora de tornar crèdits.

Confiança en Espanya i defensa de l'euro

Montoro ha reivindicat la solvència de l'Estat i ha assegurat que se sortirà de la situació de crisi. El camí per fer-ho, assegura, és "més euro i més Unió Europea". El ministre descarta una intervenció d'Espanya i assegura que els màxims interessats que no hi hagi un rescat són, precisament, els propietaris del deute nacional de l'Estat.

El titular d'Hisenda també ha explicat que ja s'han pagat gairebé tots els deutes a proveïdors per un total de 9.000 milions d'euros. Els següents a cobrar seran les comunitats autònomes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut