Imatge d'arxiu de Moammar al-Gaddafi
Imatge d'arxiu de Moammar al-Gaddafi
La Haia

Els jutges del TPI ordenen la detenció de Gaddafi, un fill seu i el seu cunyat

Els jutges del Tribunal Penal Internacional (TPI) han ordenat aquest dilluns la detenció del líder libi, Moammar al-Gaddafi; el seu segon fill, Saif al-Islam, i el seu cunyat, Abdullah al-Senusi, que a més és el cap de la intel·ligència militar del règim. En la vista pública que s'ha celebrat, els jutges de la sala preliminar primera del TPI han explicat que la fiscalia ha presentat prou proves per emetre l'ordre de detenció contra Gaddafi i el seu entorn més pròxim. Se'ls acusa de crims de lesa humanitat, presumptament comesos a Líbia a partir del febrer passat durant les revoltes en aquest país del Magreb.

Actualitzat
La jutge que presideix la sala del TPI que ha ordenat la detenció de Gaddafi considera que "és necessària", entre altres coses, "per evitar que es continuïn cometent crims".

En la lectura de la decisió, la jutge ha especificat els crims que es considera que haurien comès, el lloc i la data, i ha conclòs que Gaddafi i el seu fill serien responsables directes d'assassinats i persecucions, mentre que a Al-Senusi se l'acusa de ser-ne "executor indirecte".

La jutge ha deixat clar que perquè s'executi l'ordre caldrà que ara la fiscalia enviï "una petició de cooperació" a les autoritats competents a Líbia. També ha dit que l'ordre no significa que Gaddafi, el seu fill i el seu cunyat siguin culpables, cosa que s'haurà d'aclarir durant el judici.

El cas és que l'ordre de detenció podria entorpir les opcions dels governs que estudien un possible exili pactat de Gaddafi a un altre país, per posar fi al conflicte civil a Líbia d'ençà de les revoltes.

Per a la fiscalia, tots tres -Gaddafi, el seu segon fill i el seu cunyat- formen un triangle fonamental per al règim libi, en què el líder libi en seria "l'autoritat absoluta", el seu fill "el primer ministre 'de facto'" i Al-Senusi, la "mà dreta" i executor indirecte dels crims.

A més, els fiscals consideren que Gaddafi va emetre ordres directes d'atacar als civils, que es van produir a les cases de les víctimes, a les vies públiques i fins i tot durant funerals.

El TPI, creat el 2002, és el primer tribunal de l'ONU establert de forma permanent per jutjar crims de guerra comesos a tot el món.
Anar al contingut