Londres

Milers de persones es manifesten a Londres contra les tisorades del govern de David Cameron

Londres ha viscut la manifestació més gran des de les protestes contra la guerra d'Iraq, el 2003. Entre 250.000 i 500.000 persones s'han concentrat al centre de la ciutat per protestar contra la retallada de despesa pública que impulsa el govern conservador de David Cameron. Tot i l'ambient festiu, dissidents queixosos amb el govern s'han esbatussat amb la policia i han trencat aparadors i mobiliari urbà al centre de Londres. Grups de persones íntegrament vestides de negre i emmascarades han atacat les forces de l'ordre amb granades de fum i còctels Molotov.

Actualitzat
Durant més de quatre hores, centenars de milers de persones s'han manifestat al centre de Londres contra les tisorades del govern de David Cameron i han mostrat el seu malestar pel pla d'austeritat que ha obligat a retallar, entre altres coses, molts serveis socials. La marxa, convocada per la confederació sindical britànica, també volia mostrar el rebuig social al creixent índex d'atur, el més alt des de principis dels 90, i l'augment dels impostos.

Entre els manifestants s'han vist funcionaris, mestres, metges del sistema nacional de salut, universitaris, gent gran i famílies senceres. Molts, arribats de fora de la capital. Malgrat l'ambient festiu, es podia palpar la tensió i el descontentament dels assistents, i al final de la marxa alguns manifestants han causat aldarulls molt violents: han trencat aparadors de botigues i bancs i unes 40 persones han resultat ferides. Un grup de manifestants, vestits de negre i emmascarats, s'han enfrontat amb la policia, que els ha acabat encerclant i ha detingut 75 persones.

El líder del Partit Laborista, Ed Miliband, ha aprofitat la convocatòria per denunciar la política dels "tories", que, segons ell, pretén desmantellar l'estat del benestar que es va construir després de la Segona Guerra Mundial.

Amb tot, res fa pensar de moment que el govern canviï d'opinió. En declaracions a BBC Radio 4, el ministre d'Educació, Michael Gove, ha reiterat que "les dificultats" es deuen al fet que el govern "va heretar una situació econòmica terrible" de l'executiu laborista. "Esclar que la gent estarà neguitosa, i en algunes ocasions sentirà ràbia pel que passa", ha dit el ministre, que ha afegit que "cal fer passos per recuperar el balanç a les finances públiques".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut