Barça

El Barça supera amb fatiga l'escull de l'Athletic i recupera el liderat (1-0)

Un gol atropellat de Rakitic, el primer de la temporada, ha deixat els tres punts al Camp Nou, però davant un Athletic sòlid i amb les idees clares, el Barça s'ha continuat mostrant pla, encallat als tres quarts de camp i vulnerable a les contres

Jordi SunyerActualitzat

El Barça ha guanyat i ha tornat a deixar la porteria a zero, per cinquena jornada consecutiva de Lliga. Però, de nou, l'equip de Setién ha ofert una sensació decebedora i ha omplert d'incertesa la seva teòrica candidatura a la Lliga i a la Champions. Rakitic, que feia quinze mesos que no marcava, ho ha fet en un moment necessari, perquè els de Setién no sabien superar un Athletic ben ordenat, inquietant a pilota parada i hàbil, sobretot a la primera part, per trobar les curses de Williams. No hi ha gaire temps vist que dissabte es viatja a Vigo, però l'anàlisi i la reflexió s'imposen vista una nova prestació discreta.

Tot i que l'Athletic dibuixava un 4-2-3-1 en anunciar el seu onze, Íñigo Córdoba i Iñaki Williams han format una línia atacant que era, també, la primera de pressió per dificultar la sortida blaugrana. I han estat els bascos els primers a donar un ensurt, en un córner curt traçat per Unai López, que ha donat a l'esfèrica una trajectòria que ha donat molts mals de cap a Ter Stegen (4'). El Barça no s'ha deixat envair pels dubtes generats després de Sevilla i ha respost amb una doble acció, una combinació entre Messi, Griezmann, Alba i Suárez que l'uruguaià no ha pogut rematar, i un potent xut de Busquets en la segona jugada que Yeray ha tapat amb valentia (5'). Els de Setién miraven de recuperar l'esfèrica ràpidament si la perdien a l'últim terç, però els de Garitano sabien com trobar, amb pocs tocs, Iñaki Williams, sempre inquietant. Mentrestant, Messi, atraient l'acció dels defensors blanc-i-vermells, i Griezmann, amb una mobilitat muda cada cop més característica, han habilitat Suárez en dues ocasions, però l'uruguaià no ha estat encertat. Les alternatives han estat constants fins a la pausa d'hidratació, però igual que al Pizjuán i bo i no estant tan espès, el Barça no transmetia comoditat. Una planxa alta de Sergio Busquets sobre Williams li ha suposat veure la desena targeta groga de la campanya, que li impedirà jugar a Vigo (32'). I també de manera anàloga al duel de divendres, els blaugranes han vist la disposició defensiva visitant cada cop més atapeïda, però s'han entestat a transitar per les zones de trànsit més dens.

Ter Stegen rebutja com pot una centrada enverinada d'Unai López en un córner curt (Alberto Estévez / EFE)

Ansu Fati i Riqui Puig, que s'escalfaven en els primers minuts del segon temps, representaven una esperança de frescor, la pirotècnia en una nit de blens mullats. El de Matadepera ha ingressat al camp en el minut 55 (mai ho havia fet tan aviat a la present Lliga), en substitució d'un gris Arthur, poc després que a Griezmann se li fes de dia abans de rematar una esfèrica al cos d'Unai Simón. El francès no ha acabat el partit perquè Setién, aquest cop sí, ha buscat eixamplar el camp amb Ansu Fati, tot i que la primera opció del guineà, segons després de trepitjar la gespa, ha estat una rematada de cap entrant des de la segona línia que ha marxat alta (65'). Els fogots dels dos joves, però, no han tret el Barça d'una frustració que ha exemplificat un imprecís Messi amb una trepitjada sobre Yeray (68') que el videoarbitratge, tan fustigat aquests dies en l'entorn blaugrana, ha obviat. Un gol no podia arribar més que en una acció aïllada, gairebé inesperada, i així ha estat quan un cop de cap incomprensiblement mal dirigit d'Arturo Vidal ha iniciat una jugada de pati de col·legi en què Messi, enmig d'una concentració que esglaiaria qualsevol sanitari, ha trobat Rakitic, que entrava des de la segona línia per marcar un gol característic, encara que hagi estat el seu primer de la temporada (71'). Una diana tan enrevessada com balsàmica: tot i que l'Athletic no ha renunciat al seu plantejament, el Barça ha trobat més sovint vies per donar feina a Unai Simón, a través de Suárez (que no veu porta des del 4 de gener) i de Messi, en dues accions personals que han tret espurnes de bengala del pal dret bilbaí. Amb els teòrics titulars al camp, l'Athletic ha estat a punt d'empatar en una rara sortida en fals de Ter Stegen (83'), tan rara que cap davanter basc l'ha previst. Aquesta acció i unes molèsties que ha manifestat Piqué han representat una bona síntesi del partit: el Barça ha guanyat, però la seva candidatura al títol va perdent fermesa.

Messi intenta superar Mikel Vesga sota la vigilància d'Oihan Sancet (Alberto Estévez / EFE)

 

Anar al contingut