Xavi i Laporta el dia de la presentació de l'egarenc com a nou entrenador del Barça, el novembre del 2022 (Europa Press)
Xavi i Laporta el dia de la presentació de l'egarenc com a nou entrenador del Barça, el novembre del 2022 (Europa Press)
Barça

Acaba l'era Xavi al Barça: història d'un divorci

L'egarenc, finalment, abandona la banqueta blaugrana després de ser ratificat fa menys d'un mes. Cronologia de dos anys i mig de llums i ombres

Redacció Esport3Actualitzat

GENER DEL 2021

La Comissió Gestora del FC Barcelona anuncia la convocatòria d'eleccions per al 7 de març del 2021 a finals de gener. Xavi Hernández es presenta com l'home fort de la candidatura de Víctor Font a la presidència del club. Joan Laporta guanya amb claredat les eleccions amb el 54,28% dels vots. Per tant, les propostes de Font queden descartades.

"Amb mi, perdre tindrà conseqüències", diu Laporta dos mesos després de ser elegit com a president.

06 DE NOVEMBRE DEL 2021: Xavi, nou entrenador del Barça

L'egarenc relleva el destituït Ronald Koeman per una ratxa de mals resultats i joc. L'heroi de la primera Copa d'Europa deixa el Barça novè classificat a la Lliga i amb només una victòria en tres partits a la Champions. Amb Sergi Barjuan d'interí, guanyen el Dinamo de Kíiv i empaten a Balaídos abans de l'arribada de Xavi.

08 DE DESEMBRE DEL 2021: Eliminats de fase de grups de Champions League

El Barça cau per 3 gols a 0 a l'Allianz Arena. Arriben vius a l'última jornada, però l'empat a 0 contra el Benfica al Camp Nou complica molt estar a vuitens. No es fa un mal partit, però el Bayern el sentencia a la mitja part.

MERCAT D'HIVERN 21-22

Arriben nous reforços al club. El Barça paga 55 milions al Manchester City per Ferran Torres, obté la cessió d'Adama Traoré i Aubameyang firma lliure. Al seu torn, Dani Alves s'ofereix per tornar al lateral dret i firma fins a final de temporada. Xavi ja té més pólvora per a l'atac.

12 DE GENER DEL 2022: Primera final i primer clàssic

El Barça perd la Supercopa d'Espanya contra el Madrid (2-3), però l'equip il·lusiona. Un gol de Fede Valverde a la pròrroga sentencia el partit després d'haver empatat dues vegades al marcador durant els 90 minuts. Els gols de Luuk de Jong i Ansu Fati no són suficients. Al següent partit, l'Athletic Club elimina al Barça de Copa del Rei. Iker Muniain des dels onze metres i a la pròrroga marca el 3 a 2 definitiu.

20 DE MARÇ DEL 2022: 0-4 al Bernabéu

El Barça certifica un molt bon moment de forma i sorprèn el Madrid a casa. Aubameyang, amb dos gols i dues assistències, firma un dels seus millors partits amb la samarreta culer. Primer cop que Xavi guanya els blancs com a entrenador. La victòria és més moral que efectiva, ja que la distància amb el Madrid --primer classificat-- es redueix fins als 12 punts.

14 D'ABRIL DEL 2022: La invasió de l'Eintracht de Frankfurt

A Alemanya, el Barça treu un empat a un a l'anada dels quarts d'Europa League. La tornada al Camp Nou deixa una imatge dolorosa i inesborrable: un estadi tenyit de blanc, ser visitant a casa. La gran massa de desplaçats a Barcelona envaeixen l'estadi per veure com el seu equip derrotava el Barça (2-3). El FC Barcelona perd l'últim tren per aixecar un títol la temporada 21-22.

ESTIU 2022: palanques i fi del serial Dembélé

Comença una campanya ambiciosa de reforços del Barça gràcies a les anomenades "palanques": arriben Jules Kounde (Sevilla, 55 M), Raphinha (Leeds, 58 M), Lewandowski (Bayern de Múnic, 45 M), Pablo Torre (Racing de Santander, 5 M). Kessie, Marcos Alonso, Bellerín i Christensen firmen a cost zero. També renova per una temporada Dembélé, amb Xavi Hernández com un dels principals avaladors del seu joc.

26 D'OCTUBRE DEL 2022: Segon KO a Europa

El Barça torna a caure per segon any consecutiu a la fase de grups de la Champions League. Les punxades contra l'Inter de Milà --derrota a l'anada i empat al Camp Nou-- limiten les opcions de jugar els vuitens de final. Tanmateix, el Bayern de Múnic no perdona i calca el resultat de l'anada, 0-3 al Camp Nou. Dues victòries en sis partits i contra el Viktoria Pilsen.

16 DE GENER DEL 2023: "Ha començat la nova era"

Xavi Hernández guanya el seu primer títol a l'Aràbia Saudita. El Barça venç el Reial Madrid 1-3 i aixeca el trofeu de campió de la Supercopa d'Espanya. La final té un clar domini blaugrana i l'equip està confiat. Es fa viral a xarxes un vídeo on Araujo crida "Ha començat la nova era".

23 DE FEBRER DEL 2023: Una nova desfeta europea

El Manchester United elimina el Barça a setzens de final de l'Europa League. Els gols de Fred i Anthony remunten el penal inicial de Lewandowski. Al marcador global de l'eliminatòria, els "red devils" guanyen 4-3. Es perd l'oportunitat de guanyar el triplet i el Barça punxa al camp de l'Almeria a la jornada de Lliga següent (1-0).

05 D'ABRIL DEL 2023: Hat-trick de Benzema i humiliació al Camp Nou

Culers i madridistes se citen a les semifinals de la Copa del Rei. A l'anada, Militao en pròpia porta dona avantatge als de Xavi, qui practiquen un joc molt poc usual al Bernabéu. El Barça renuncia a la pilota i es tanca al darrere. El Reial Madrid es venja a la tornada. Ancelotti balla al Barça al Spotify. En un partit molt fluix dels culers, Vinícius obre el marcador i Benzema veu porteria en tres ocasions. Derrota de 0 a 4 i eliminats de Copa.

14 DE MAIG DEL 2023: Campions de Lliga contra l'Espanyol

El Barça confirma el campionat de Lliga a l'Stage Front Stadium i surt escortat del camp per invasió de camp perpetrada pels seguidors més radicals de l'Espanyol. Els pericos acaben baixant a la Segona Divisió espanyola. Xavi Hernández guanya el segon títol, la primera i única Lliga a Can Barça. Al final de la temporada, 88 punts i només 20 gols encaixats. La solidesa defensiva d'aquest any es trobarà a faltar la temporada següent.

ESTIU 2023: il·lusió amb els joves i fitxatges low-cost

El Barça fa mans i mànigues per incorporar nous jugadors. La situació és complicada i el fair play financer limita molt les opcions. Jordi Alba i Sergio Busquets fan les maletes direcció cap a Miami. Oriol Romeu fitxa per 3,4 milions, provinent del Girona. Les cessions de Joao Félix i Joao Cancelo reforcen l'equip després de la marxa de Dembélé al PSG per 50 M. Gündogan i Iñigo Martínez arriben després d'acabar contracte amb el Manchester City i l'Athletic Club.

Kessie marxa a l'Aràbia Saudita, Ez Abde decideix marxar en cerca de minuts, Eric Garcia es trasllada a Girona i Pablo Torre l'acompanya. Dos joves es guanyen la confiança i destaquen durant la pretemporada als Estats Units: Fermín i Lamine Yamal.

28 DE NOVEMBRE DEL 2023: A vuitens de final

La primera "final" de la temporada es juga al mes de novembre. A Montjuïc, el Barça es juga els bitllets per a vuitens contra el Porto de Conceiçao. Els Joaos dirigeixen la victòria per 2 a 1 contra els portuguesos. Per primera vegada des de la marxa de Messi, el Barça passa de fase de grups i apaga els focs del partit d'Hamburg (derrota contra el Xakhtar Donetsk).

MERCAT D'HIVERN 23-24: Un tigre brasiler aterra a Barcelona

El Barça fa oficial el fitxatge de Vitor Roque, Xavi té un nou davanter. L'ex de l'Athlético Paranaense costa 30M + 31 en variables. Tigrinho canta l'himne del Barça des del primer moment que arriba, però la seva presència a l'onze acaba sent testimonial. Al partit contra l'Osasuna dona els tres punts gràcies al seu remat de cap. Dies més tard, marca i és expulsat rigorosament per doble groga. Finalment, ni Deco ni Xavi compten amb ell i busquen una cessió o traspàs, un pols amb el seu agent, André Cury.

27 DE GENER DE 2024: Maneta a Montjuïc i marxa Xavi

El Barça cau estrepitosament a casa contra el Vila-real (3-5). Un cop més, el club mostra una versió molt pobre de joc i sense idees. A la roda de premsa posterior al partit, Xavi anuncia que marxa del Barça a final de temporada. La situació és crítica i al següent partit a casa, Laporta va perdre els papers. Algunes safates de canapès volen pels aires de la llotja de Montjuïc per la punxada contra el Granada (3-3) i els crits de l'afició contra la junta.

15 AL 21 D'ABRIL DEL 2024: La Setmana Tràgica a Can Barça

Xavi afirma en roda de premsa que des que va anunciar que marxava els jugadors estan més endollats i ha tingut efecte l'anunci. La victòria a París (2-3) dona ales a l'optimisme de l'afició culer per la setmana clau de la temporada. El dimarts 16 d'abril l'afició rep entre bengales i pedregades --per error-- l'equip. La tornada de l'eliminatòria comença molt bé amb el gol de Raphinha. No obstant això, la vermella a Araujo ho canvia tot. El Barça és incapaç d'aguantar el resultat global amb un jugador menys durant una hora. Un gran partit de Dembélé priva els blaugranes de jugar les semifinals de la Champions. István Kovács xiula el final amb l'1-4 al marcador.

Sense temps per lamentar-se, volen cap a Madrid. Totes les opcions per continuar vius en la lluita per la Lliga passen per guanyar al Bernabéu i retallar distància amb els blancs. Cancelo torna a firmar un partit molt fluix i concedeix el mateix gol que contra el PSG. L'empat és insuficient i Bellingham al temps afegit dona els tres punts a Ancelotti. Es confirma un altre any en blanc per al Barça.

24 D'ABRIL DEL 2024: "Xavi sempre ha estat la nostra aposta"

Rafa Yuste confirma en unes declaracions als mitjans que l'egarenc és l'escollit per a la temporada que ve. La insistència de Laporta dels últims mesos i la reunió d'aquella mateixa nit convenç l'exjugador del Barça per continuar entrenant el primer equip. La decisió que havia pres i havia afirmat en nombroses ocasions en roda de premsa s'esmicola. L'endemà, en una compareixença conjunta amb Deco i Laporta, Xavi afirma que es veu "amb forces i capacitat".

16 DE MAIG DEL 2024: La junta directiva decideix no seguir amb Xavi

El Barça guanya a l'Almeria amb doblet de Fermín, però salten les alarmes. Corre el rumor que Laporta vol fer fora Xavi a finals de temporada. Les declaracions del tècnic sobre les limitacions de la plantilla no agraden gens al president. El de Terrassa afirma que es veu "al 100% com a entrenador del Barça per a la pròxima temporada".

24 DE MAIG DEL 2024: El Barça anuncia la marxa de Xavi abans de jugar l'últim partit de lliga

Una reunió a la ciutat esportiva Joan Gamper dicta sentència. A la trobada entre Rafa Yuste, Deco i Xavi, Óscar Hernández i Sergio Alegre s'ha decidit posar punt final a l'etapa de l'egarenc. Al Sánchez-Pizjuán, Xavi entrenarà l'equip per última vegada.

 

 

ARXIVAT A:
Xavi Hernández
Anar al contingut