El mur de la frontera a Nogales, a Mèxic
El mur de la frontera a Nogales, a Mèxic

Relats des de la frontera: Trump i el mur amb Mèxic

La corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, Cèlia Cernadas, recorre la frontera entre els Estats Units i Mèxic per analitzar les conseqüències de la decisió de Donald Trump de construir un mur que separi tots dos països

Actualitzat

Catalunya Ràdio es trasllada a la frontera entre Arizona i Sonora, a Mèxic, on Donald Trump vol ampliar el mur que separa els dos països amb la intenció de frenar la immigració.

"Coyotes" i deportats, ciutats partides per la frontera, històries d'indis i ranxers, o Los Angeles com a ciutat santuari per als immigrants protagonitzen la sèrie de reportatges "Relats des de la frontera: Trump i el mur amb Mèxic". La corresponsal Cèlia Cernadas ha parlat amb nord-americans i amb persones que volen creuar la frontera, moltes de les quals tenen por de les intencions anunciades pel nou inquilí de la Casa Blanca. 

Actualment, a la frontera amb Mèxic hi ha una tanca discontínua i no queda clar com Trump construirà els trossos que falten, qui els acabarà pagant o si deportarà els tres milions d'immigrants il·legals mexicans, que diu que són criminals.

A banda dels reportatges, Cèlia Cernadas ens explicarà les impressions d'aquest apassionant recorregut en un "Quadern de viatge". Dos països, dues realitats i un somni per a milers de persones. Són els relats des de la frontera.

Quadern de viatge (dia 1): Una cicatriu de ferro

La vida a la ciutat de Nogales (Sonora) està marcada per la tanca que la separa de la frontera amb Nogales (Arizona), una frontera que Donald Trump s'ha proposat fortificar més encara. En aquest primer dia del "Quadern de viatge", Cèlia Cernadas ens explica  com viuen els seus habitants a banda i banda d'un mur que és una protecció per a uns, i una cicatriu dolorosa per uns altres.

 

Quadern de viatge (dia 2): Una postaleta a la verge dels somnis frustrats

A l'alberg San Juan Bosco de Nogales, a Mèxic, hi ha una petita capella. Cada matí, els immigrants es concentren aquí abans d'esmorzar. A l'altar, desenes de postaletes de la Verge i tots els sants imaginables recullen els somnis  truncats d'aquests homes i dones.

 

Quadern de viatge (dia 3): Una història d'indis i cowboys

La tribu dels Tohono O'odham, nadius nord-americans, es van establir en el que ara és Arizona i Mèxic mlt abans que la frontera hi existís. Els seus líders han deixat clar que no pensen tolerar que Donald Trump els construeixi un mur de ferro i formigó que divideixi encara més la seva gent.. Molt diferent és la visió dels ranxers i terratinents del sud d'Arizona, que veuem amb bon ulls que es reforci la frontera. Reconeixen que el problema no són els immigrants indocumentats, sinó els narcos.

 

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut