El matí de Catalunya Ràdio

Les "motacions" de "saludable", segons Màrius Serra

Màrius SerraActualitzat

Ja fa més de quinze dies que s'han acabat les festes i encara hi ha gent que liquida els excedents de torrons amb delit i dedicació. El tió potser caga arengades, que són ben salades, però no hi falten mai ni avellanes ni torrons. N'hi ha que esperaran fins a la Candelera per començar a fer bondat.

El magnífic diccionari de sinònims d'Albert Jané aporta un munt de sinònims del verb "aprimar-se": abrinar-se, amagrir-se, acanyar-se, aflaquir-se, debilitar-se, afinar-se, afilar-se, afuar-se i esprimatxar-se. Veig, però, que enlloc ha prosperat l'invent que va proposar, ara fa deu anys, una cadena de gimnasos després de les festes nadalenques: "Destorrona't." No ho diu ningú, malgrat la claredat semàntica del terme, avalada per l'existència de derivats dels torrons com l'adjectiu "atorronat" ("que forma una massa com la dels torrons") o el substantiu "torronada" ("menjada de torrons"). En canvi, el poeta Martí Sales s'exclama a Twitter per la pèrdua de la paraula "sa". Sosté que "saludable" apareix en contextos on abans es deia "sa". Té raó.

Els aliments són saludables i ens recomanen menar una vida saludable i tenir hàbits saludables. La tercera accepció de "sa" és "Bo per a la salut, que no la danya". I entre els exemples del DIEC hi ha l'alimentació sana, sinònim dels aliments saludables. Com és que ara tot ha de ser, només, saludable? Doncs probablement per l'absurda sofisticació dels tecnicismes, que fa semblar-ho tot molt més científic. I, potser, perquè en el món dels "likes" tothom aspira a ser saludable; és a dir, molt saludat.

ARXIVAT A:
Motacions
Anar al contingut