Zelenski i Zaluzhni, en la imatge que han fet pública per comunicar la destitució
Zelenski i Zaluzhni, en la imatge que han fet pública per comunicar la destitució (compte oficial de Volodímir Zelenski a X)

Zelenski fulmina el carismàtic cap de l'exèrcit ucraïnès, Valeri Zaluzhni

Fa temps que són públiques les friccions entre el màxim dirigent polític i el general en cap de les forces armades

RedaccióActualitzat

No ha estat cap sorpresa. Feia dies que s'esperava la destitució del cap de les forces armades, Valeri Zaluzhni. Però el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha evitat escenificar una ruptura i per això l'ha reunit al palau presidencial i ho ha venut com una decisió acordada.

En un comunicat, Zelenski assegura que calia "un relleu urgent" en el lideratge de l'exèrcit ara que la guerra entra en una nova fase, on Rússia ha pres la iniciativa i Ucraïna, sense la munició ni els homes suficients, ha passat a la defensiva. I ha ofert a Zaluzhni continuar a la cúpula militar.

 

Però el relleu té lloc en el pitjor moment per al país des que va començar la guerra, quan els Estats Units no estan enviant l'ajuda crucial per contenir les forces russes, i quan el paquet de la Unió Europea arriba tard.

El general Zaluzhni, en un altre comunicat, també ha reclamat mantenir la unitat del poder polític i militar. El substituirà com a màxim dirigent de les forces armades el fins ara cap de l'exèrcit de Terra, Oleksandr Sirski.


Zaluzhni, més popular que Zelenski

La destitució de Zaluzhni ha causat un malestar considerable entre bona part dels ucraïnesos. El general és vist com un heroi. De fet, és l'únic que rivalitza amb Zelenski en popularitat.

Segons els últims sondejos de finals d'any, Zaluzhni comptava amb la confiança del 88% dels ucraïnesos, mentre que l'índex de popularitat de Zelenski era llavors del 62%.

Són molts els ciutadans que respecten Zelenski però admiren Zaluzhni. Sobretot, per com va defensar Kíiv a l'inici de la invasió i com va recuperar territori en altres campanyes al sud i a l'est.


Enfrontaments públics

L'exèrcit ucraïnès continua defensant Avdíivka davant l'avanç de les forces russes(Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Zelenski i Zaluzni han tingut discrepàncies importants fins i tot abans de l'inici de la guerra. El general va alertar el president d'una imminent invasió russa a principis del 2022, però Zelenski va relativitzar l'amenaça fins a l'últim moment.

El cap de les forces armades ha desacreditat públicament Zelenski aquesta tardor. En una entrevista al The Economist, va admetre el fracàs de la contraofensiva ucraïnesa i la impossibilitat de recuperar més territori sense un nou reclutament massiu de soldats.

El president el va sortir a desmentir, va negar que el front estigués estancat, i li va demanar que aportés optimisme a la societat ucraïnesa, que suporta ja dos anys de guerra. Però el temps va acabar donant la raó a Zaluzhni.

I fins i tot diaris com el Washington Post apunten a una traïció més gran. Que un grup d'alt rang de l'exèrcit ucraïnès podria haver coordinat el sabotatge del gasoducte Nord Stream a esquena de Zelenski. Un pla que, per força, havia de conèixer Zaluzhni. Ara bé, el govern ucraïnès sempre ho ha negat.


El nou cap de l'exèrcit, de perfil discret

Oleksandr Sirski és el nou comandant en cap de les forces armades d'Ucraïna (Reuters/Valentyn Ogirenko)

El nou comandant en cap de l'exèrcit, Oleksander Sirski, ha rebut un encàrrec concret de Zelenski: elaborar "un pla de batalla realista" contra Rússia per al 2024.

Sirski es va penjar la medalla de defensar Kíiv i alliberar Khàrkiv. I va dirigir la defensa aferrissada de Bakhmut fins que va caure a mans russes. 

Zelenski l'ha qualificat com el comandant més experimentat. Però també és un militar de perfil marcadament baix, a qui no li agrada publicar autoretrats, ni fer tantes manifestacions públiques com al seu antecessor.

L'ombra de Zaluzhni serà llarga. Sirski haurà d'aconseguir victòries en el camp de batalla. No només per guanyar-se el respecte dels ucraïnesos.

També perquè Zelenski ha fet un moviment arriscat, i si no li surt bé la jugada, corre el risc de fer créixer les veus crítiques cap a la seva figura que en els últims mesos també han començat a aflorar. 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut