Catalunya migdia

Punt final a les aspiracions de l'únic candidat pacifista a les eleccions russes, Borís Nadejdin

L'opositor anuncia que la comissió electoral russa ha tombat la seva candidatura a les presidencials, que es faran del 15 al 17 de març

RedaccióActualitzat

Molts analistes s'havien mostrat sorpresos que la precandidatura d'aquest opositor al president rus, Vladímir Putin, hagués arribat tan lluny, i aquest dijous s'han confirmat els pitjors presagis. Malgrat que Borís Nadejdin va presentar les 100.000 signatures necessàries per poder aspirar a presentar-se a les eleccions, la setmana passada la comissió electoral ja va anunciar que havia trobat irregularitats entre les firmes que havia entregat, com per exemple que hi havia el nom de persones mortes.

En aquell moment, Nadejdin en va fer befa i va contestar que, si veien morts a les seves llistes, "anessin a l'església a buscar un exorcista". Ara, un cop s'ha confirmat que li veten la possibilitat d'enfrontar-se a Putin a les eleccions, Nadejdin portarà el cas al Tribunal Suprem.

Els que ja han estat proclamats candidats són el mateix president Vladímir Putin, que opta a la reelecció per cinquè cop, i tres líders més de partits oficialistes, que acostumen a donar suport a les iniciatives de Putin, a qui totes les enquestes donen com a vencedor de les eleccions.
 

Qui és Nadejdin?

Nadejdin, del partit de centredreta Iniciativa Ciutadana, té 60 anys i és físic de professió. El primer punt del seu programa electoral era acabar amb el conflicte d'Ucraïna, però també havia promès alliberar tots els presos polítics i normalitzar les relacions amb Occident

"El meu primer decret serà l'alliberament dels presos polítics. Vull un país que no intenti ampliar el seu territori amb l'ajuda de l'exèrcit."

Aquest polític es presentava a les eleccions amb l'objectiu de fer de Rússia "un país pacífic i lliure on la gent no sigui empresonada per les seves creences". Va ser diputat de la Duma a principis dels 2000. Arran d'això, va fer amistat amb Borís Nemtsov, opositor a Putin assassinat el 2015. Ara té el suport de Mikhaïl Khodorkowski, el multimilionari anti-Putin que viu a l'exili.

Borís Nadejdin també havia qualificat la llei anti-LGTBIQ+ d'un retorn a l'edat mitjana, s'havia mostrat a favor de la flexibilització de l'avortament i havia criticat l'acostament de Rússia amb la Xina. 

Un dels últims bombardejos russos a Ucraïna, que va deixar diversos morts

Els candidats que continuen

A hores d'ara ja és segur que Putin s'enfrontarà a tres candidats oficialistes sense opcions: el liberal demòcrata Leonid Slutski, el líder de centredreta Vladislav Davankov i el líder del partit comunista, el veterà Nikolai Kharitónov.

Entre els candidats no hi ha cap dona. A la periodista Iekaterina Duntsova, que és pacifista com Nadejdin, la cap de la comissió electoral, Ella Pamfilova, li tombava la candidatura per defectes de forma, amb aquests arguments:

"Ets una dona jove, encara tens tota la vida al davant. Qualsevol entrebanc sempre es pot convertir en un plus."

Els altres possibles rivals de Putin, com Aleksei Navalni i Vladímir Karà-Murzà, estan empresonats en centres d'alta seguretat del cercle polar àrtic i Sibèria.
 

Putin, el principi de la fi?

Amb el camí desembrossat de rivals amb opcions, les enquestes oficials donen a Putin fins a un 80% de suports, malgrat que no hi ha sondejos independents. El que sembla clar és que la participació es convertirà en l'únic termòmetre fiable sobre el suport de la població a Vladímir Putin i a la guerra d'Ucraïna. Borís Nadejdin està convençut que a Rússia s'estan movent algunes coses:

"Pot ser que el 17 de març no sigui el final de l'era Putin, però espero que sigui el principi de la seva fi."

 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut