El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Zelenski destitueix per sorpresa el ministre de Defensa, acusat de corrupció

Ho justifica dient que el Ministeri necessita "un nou enfocament", després de setmanes de nerviosisme dels aliats per la lentitud de l'ofensiva contra l'exèrcit rus

RedaccióActualitzat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat aquest diumenge la destitució del seu ministre de Defensa, Oleksí Réznikov, qüestionat per presumptes casos de corrupció.

Zelenski ha fet l'anunci per sorpresa al final del seu discurs diari en vídeo afirmant que espera que el Parlament validi el relleu de Réznikov:

"Oleksí Réznikov ha passat per més de 550 dies de guerra a gran escala. Crec que el Ministeri de Defensa necessita un nou enfocament i altres formes d'interacció tant amb els militars com amb la societat en general."

 

Un musulmà de Crimea amb fama de bon negociador

El president ucraïnès també ha proposat el substitut de Réznikov: Rustem Umérov, de 41 anys, membre destacat de la comunitat tàtara de Crimea i amb un pes creixent al govern des de l'inici de la invasió.

Amb fama d'hàbil negociador, els últims mesos Umérov ha posat ordre a l'organisme estatal encarregat de les privatitzacions, que ha generat força casos de corrupció. 

A més, com a musulmà tàtar s'ha convertit en una peça clau en els esforços de Zelenski per estrènyer els llaços amb el món islàmic, sobretot amb l'Aràbia Saudita i els Emirats.

El nou ministre de Defensa d'Ucraïna, Rustem Umérov, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Corrupció al Ministeri durant el mandat de Réznikov

El ministre destituït, Oleksí Réznikov, és un advocat de 57 anys que va ser nomenat ministre de Defensa el novembre del 2021, tres mesos abans de la invasió russa.

Per tant, ha viscut tota la guerra des de la primeríssima línia, i se'l considera responsable de bona part dels èxits militars d'Ucraïna i també de les negociacions per aconseguir material bèl·lic dels aliats.

Però el seu cessament no ha sorprès excessivament: malgrat que no està personalment acusat de corrupció, el seu departament s'ha vist involucrat en una sèrie d'escàndols de corrupció.

Aquests han consistit en la compra de menjar, roba i equipament militar a preus inflats, i també en els suborns que cobraven alguns caps de reclutament als que volien evitar anar al front i als quals facilitaven la sortida il·legal del país.

La mesura s'interpreta com un esforç per mostrar que el seu govern està combatent la corrupció, un fet essencial per al país en la seva intenció d'entrar a la Unió Europea.

El ja exministre de Defensa d'Ucraïna, Oleksí Réznikov, en una imatge d'arxiu (Reuters)

El relleu es produeix després que alguns països occidentals que donen suport militar a Ucraïna hagin qüestionat la lentitud de l'ofensiva contra l'exèrcit rus.

Precisament aquest mateix diumenge el govern ucraïnès ha assegurat que el seu exèrcit ha aconseguit trencar la primera línia russa a la zona de Zaporíjia.

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir Zelenski
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut