Madrid

Zapatero proposa un pacte d'Estat basat en quatre punts i que s'hauria de tancar en dos mesos

Dos mesos: aquest és el termini que s'ha donat Zapatero perquè la ministra d'Economia, Elena Salgado, aconsegueixi un pacte d'Estat per superar la crisi. Diu que hi posarà tot l'esforç, però, des de l'altra banda, Mariano Rajoy demana abans canvis importants, i si no, que Zapatero plegui i el PSOE presenti un altre president. Un repte que Zapatero ha contestat instant Mariano Rajoy a presentar una moció de censura, si té coratge. Els grups nacionalistes, per la seva banda, es mostren disposats a negociar per arribar a un consens.

Actualitzat
Per José Luis Rodríguez Zapatero, la recuperació de l'economia espanyola ja no queda tan lluny, però no arribarà fins que no es torni a crear ocupació neta. El president del govern espanyol ha dit al Congrés dels Diputats que Espanya tornarà a créixer en aquest semestre i que a finals d'any es recuperarà la creació d'ocupació. Zapatero ha volgut convèncer que té un pla econòmic definit i, en aquest sentit, ha parlat de retardar l'edat de jubilació, una mesura que, en qualsevol cas, es pactaria en el marc del Pacte de Toledo.

Sobre les dades del PIB del quart trimestre, que l'Institut Nacional d'Estadística ha donat a conèixer avui mateix, i que constaten un descens de l'economia del -0,1%, el president espanyol ha dit que "compleixen les previsions" de l'executiu i que demostren que la fase més dura de la crisi es va produir entre l'últim trimestre del 2008 i el primer del 2009.

Però per sortir de la crisi calen mesures, i per tirar endavant propostes cal consens dels partits i dels agents socials i econòmics. Amb aquest objectiu, Zapatero ha anunciat la creació d'una comissió negociadora encapçalada per la vicepresidenta segona del govern i ministra d'Economia, Elena Salgado, i de la qual també formaran part els ministres de Foment, José Blanco, i el d'Indústria, Miguel Sebastián. La missió serà negociar amb els partits en un termini de dos mesos un acord de quatre punts: mesures per millorar la competitivitat de l'economia espanyola i fomentar la creació d'ocupació, política industrial per impulsar la renovació del model productiu, compliment del pla de consolidació fiscal per assegurar la reducció del dèficit públic i reforma del sistema financer (estabilitat, morositat i accés al crèdit).

"És necessari estendre els acords i ampliar el consens", ha afegit Zapatero; "el govern el demana i l'ofereix (...) amb la millor voluntat a tots els grups d'aquesta cambra".

Rajoy repta el PSOE a canviar el president

La intervenció de Zapatero ha durat una hora i ha anat seguida de la de Mariano Rajoy, que ha condicionat la voluntat del PP de buscar un acord amb el govern al fet que Zapatero no faci efectives les pujades d'impostos, que redueixi un 25% el nombre d'alts càrrecs i que posi en marxa les mesures aprovades per la cambra. Rajoy, a més, ha acusat Zapatero d'haver creat desconfiança a Europa. I és que, per Mariano Rajoy, el principal obstacle perquè Espanya superi la crisi és Zapatero.

Per aquesta raó, el líder del PP ha acabat la seva intervenció exposant les tres alternatives que, a parer seu, hi ha en aquest moment: la primera, que el president espanyol rectifiqui a fons la seva política econòmica; la segona, que dissolgui les cambres, cosa que ja ha dit que no creu que Zapatero faci, tot i que el PP, ha afegit, és una "alternativa disposada a governar"; i la tercera, que el PSOE canviï el president espanyol: "La tercera és que vostès -ja no em refereixo al senyor Rodríguez Zapatero-, que van guanyar les eleccions i tenen majoria legítima en aquesta cambra i van investir com a president Zapatero, reconsiderin la seva posició".

En el seu torn de rèplica, en què ha respost conjuntament a tots els grups, Zapatero no ha dubtat a reptar el president popular a presentar una moció de censura "si té coratge": "Quina valentia política té vostè, demanar als meus companys que facin allò que vostè no ha estat capaç de fer, que és guanyar les eleccions. No demani als meus companys que em retirin la confiança; si té coratge, presenti una moció de censura". Segons Zapatero, Rajoy ha posat condicions al pacte perquè "no vol dialogar ni arribar a acords".

El president del grup de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat a Zapatero que governi per sobre de la pau social i mirant més enllà de les properes eleccions per garantir el benestar de les futures generacions.

Per la seva banda, Joan Ridao ha demanat al govern espanyol que les retallades en la despesa no afectin sectors productius i se centrin a optimitzar el funcionament de l'administració.

I des d'Esquerra Unida-Iniciativa Verds, Gaspar Llamazares ha dit que el seu grup vol consens però no pot donar suport a més retallades socials, com la proposta d'allargar l'edat de jubilació. Llamazares ha demanat que es mantingui l'impuls públic per sortir de la crisi, tot el contrari del que assegura que proposa el govern espanyol.

Del grup mixt, la diputada de Nafarroa Bai, Uxue Barkos ha demanat que a Zapatero que aconsegueixi una majoria parlamentària "operativa i eficaç" per abordar situacions d'urgència. La diputada ha defensat una reforma del sistema productiu i demana que la llei de la dependència es converteixi en el motor per generar llocs de treball. Carlos Salvador, d'UPN ha demanat "la màxima sinceritat amb la societat espanyola" i la diputada d'UPyD, Rosa Díez ha estat molt dura amb la seva valoració i ha carregat amb força contra el PSOE i el PP i de forma contundent ha demanat a Zapatero que convoqui eleccions anticipades. "El que Espanya necessita és que trenquin el pacte que mantenen per alternar-se en el poder. El que Espanya necessita és canviar aquest pacte d'Estat. Hem perdut dos anys. Si no és capaç de fer res més del que ha fet, creï una comissió i posi's a dormir. Escolti'm bé el que li dic, senyor Zapatero: 'Convoqui eleccions anticipades'".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut