Javier Ortega Smith, Santiago Abascal, Rocío Monasterio i Iván Espinosa celebren els resultats a la seu de Vox (EFE)
Javier Ortega Smith, Santiago Abascal, Rocío Monasterio i Iván Espinosa celebren els resultats a la seu de Vox (EFE)
Madrid

"Ya hemos pasao'", el xotis franquista que Vox fa servir per presumir de regidors

El partit d'extrema dreta piula una imatge de l'Ajuntament de Madrid amb el títol d'una cançó franquista que es burlava del "No pasarán"

RedaccióActualitzat

"No passaran" és una consigna contra el feixisme que les tropes franquistes van replicar amb un "Hemos pasao" quan van entrar a Madrid. I que va esdevenir "Ya hemos pasado" en el xotis que va gravar la cantant Celia Gámez per fer burla del "No pasarán" republicà.

Aquest mateix "Ya hemos pasado" és la frase que Vox va escollir per celebrar els 4 regidors que les eleccions municipals d'aquest diumenge li van donar a l'Ajuntament de Madrid i que poden contribuir a una majoria de dretes al consistori.  

El partit d'extrema dreta va piular una imatge de l'ajuntament amb la frase que dona nom a la cançó:

La cançó es riu de com els que cantaven "No pasarán" no van aconseguir resistir l'embat de l'exèrcit nacional. Aquests en són dos fragments:

¡No pasarán!, decían los marxistas.
¡No pasarán!, gritaban por las calles.
¡No pasarán!, se oía a todas horas
por plazas y plazuelas con voces miserables.
¡No pasarán!

¡Ya hemos pasao!, decimos los facciosos.
¡Ya hemos pasao!, gritamos los rebeldes.
¡Ya hemos pasao!, y estamos en el Prado,
mirando frente a frente a la señá Cibeles.
¡Ya hemos pasao!

 


L'origen del "No passaran" es remunta a la Primera Guerra Mundial, a la Batalla de Verdun, que va dirigir Philippe Pétain, després mariscal i comandant del govern col·laboracionista de Vichy. Alguns historiadors atribueixen l'expressió a un general, Robert Nivelle.

Dolores Ibárruri, La Pasionaria, la va fer servir durant el setge de Madrid durant la Guerra Civil, en la forma "¡No pasarán!", un eslògan que les organitzacions antifeixistes han fet seu.

Durant la Guerra Civil, entre la població republicana es va popularitzar el poema "No passareu!", que Apel·les Mestres va escriure en esclatar la Primera Guerra Mundial.

Hi va fer referència el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, durant el judici del procés. La Fiscalia, que l'acusa de rebel·lió, ha mencionat diverses vegades que Cuixart va cridar "No passaran" en les mobilitzacions de la tardor del 2017. En la declaració al Suprem, Cuixart va explicar quin era l'origen d'aquesta consigna:

"Respon a un poema d'Apel·les Mestres, que era un poeta català que deia això: 'No passareu, i si passeu, quan tots haurem deixat de viure, sabreu, de sobres, a quin preu s'abat un poble digne i lliure, més, no serà, per més que feu no passareu'."

 

ARXIVAT A:
VoxEleccions municipals 26M
Anar al contingut