La dreta suma a Portugal, on l'extrema dreta es dispara i té la clau del govern
Luís Montenegro, d'Aliança Democràtica, durant la nit electoral (Reuters)

La dreta suma a Portugal, on l'extrema dreta es dispara i té la clau del govern

Les eleccions les guanya per la mínima el candidat socialista, però assumeix que estarà a l'oposició

RedaccióActualitzat

La dreta ha guanyat les eleccions legislatives a Portugal, malgrat una ajustadíssima victòria del candidat socialista, Pedro Nuno Santos.

Amb el 99% dels vots escrutats, Nuno Santos s'ha posat per davant del seu oponent, el conservador Luís Montenegro, d'Aliança Democràtica, per només tres dècimes de diferència. El Partit Socialista queda en primera posició, amb el 28,66% dels vots i 77 escons, mentre que Aliança Democràtica ha aconseguit el 28,63% vots i només un escó menys, 76. Els separen poc més de 2.000 vots.

La dreta suma a Portugal, on l'extrema dreta es dispara i té la clau del govern
El candidat socialista, Nuno Santos, després dels resultats (Reuters)

Tot i la victòria per la mínima del candidat del partit socialista, que fins ara governava amb majoria absoluta, finalment el vencedor de les eleccions és el candidat d'Aliança Democràtica, perquè la coalició conservadora podrà sumar els tres escons del Partit Socialdemòcrata de Madeira

La dreta suma a Portugal, on l'extrema dreta es dispara i té la clau del govern
Luís Montenegro celebrant la victòria de la dreta (Reuters)

La nit electoral ha estat marcada per l'ascens de l'extrema dreta, que és tercera força amb el 18% dels vots. Chega --Prou en portuguès-- ha gairebé triplicat els resultats en percentatge de vots, però ha quadruplicat el nombre d'escons, passant de 12 el 2022 a tenir-ne 48 ara. 

 A més distància, la conservadora Iniciativa Liberal obté un 5% dels vots i la formació Bloc d'Esquerra, gairebé el 4,5%.

Caldrà esperar al recompte del vot exterior per saber quants escons obté finalment cada formació. I, sobretot, caldrà esperar a saber quines combinacions i quins pactes es poden establir entre les diferents forces polítiques de cara a formar govern. 

La dreta suma a Portugal, on l'extrema dreta es dispara i té la clau del govern
El candidat del partit d'extrema dreta ha triplicat els resultats (Reuters)

Un escenari de pactes

Aquestes eleccions anticipades arriben després de la dimissió del primer ministre socialista, António Costa, al novembre per una investigació per corrupció i tràfic d'influències de la Fiscalia que no s'ha traduït en cap acusació. 

El candidat socialista Pedro Nuno Santos, ja ha assumit que estarà a l'oposició. Santos diu que facilitarà la formació d'un govern en minoria del centredreta, per fer un cordó sanitari a l'extrema dreta, però no donarà estabilitat, és a dir, no donarà suport als pressupostos. 

La dreta suma a Portugal, on l'extrema dreta es dispara i té la clau del govern
Nuno Santos, del partit socialista, en un moment de la nit electoral (Reuters)

El líder de l'Aliança Democràtica, Luís Montenegro, que ha comparegut a la una de la matinada, ha assegurat que no formarà govern amb l'extrema dreta, que finalment ha aconseguit uns resultats encara millor del que pronosticaven les enquestes.

El candidat de Chega, André Ventura, ha qualificat  d'"històrics" els resultats de la seva formació  i s'ha ofert a donar suport a un govern de dretes.

A tres mesos de les eleccions europees, el resultat del Chega a Portugal confirmen el bon moment que viuen dels partits d'extrema dreta al continent. 

Les enquestes ja pronosticaven un escenari sense majories absolutes. I amb el resultat final queda palès que els pactes seran fonamentals per aconseguir formar un govern a Portugal.

Uns 10,8 milions de portuguesos podien votar en aquestes legislatives. La participació ha superat el 66%molt superior a la de les últimes eleccions legislatives, el 2022, quan la participació va ser del 51,42 %. Els principals candidats han fet diverses crides els últims dies per incentivar el vot entre la població perquè hi hagués una alta participació aquest diumenge.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaPortugal
Anar al contingut