Dimiteix el primer ministre de Portugal, António Costa, investigat per un cas de corrupció

La Fiscalia investiga Costa i diferents membres del seu gabinet per suposada prevaricació, corrupció i tràfic d'influències

RedaccióActualitzat

El primer ministre portuguès, António Costa, ha dimitit després que la Fiscalia l'hagi inclòs en una investigació per presumptes delictes de prevaricació, corrupció i tràfic d'influències vinculats al sector del liti i l'hidrogen verd.

"No he comès cap delicte. Estic disponible per col·laborar amb la justícia en tot el que calgui per escatir tota la veritat", ha assegurat el ja exprimer ministre abans d'anunciar que havia presentat la dimissió al president Marcelo Rebelo de Sousa.

"El càrrec de primer ministre no és compatible amb la sospita de la pràctica de qualsevol acte criminal."

La Fiscalia ha anunciat aquest dimarts que ha registrat "espais utilitzats pel cap de gabinet del primer ministre" i que diferents sospitosos han parlat de la implicació de Costa en el cas "per desbloquejar procediments".

El ministeri públic ha explicat que analitzarà aquestes declaracions "de forma autònoma en l'àmbit de la investigació instaurada en el Suprem Tribunal de Justícia".
 

Per què l'investiguen?

La investigació se centra en les concessions d'explotació de liti en les mines de Romano i Barroso, al nord del país, i en un projecte d'una central de producció d'energia a partir de l'hidrogen a Sines i un altre per a la construcció d'un centre de dades en el mateix indret.

En total, la Policia de Seguretat Pública i l'Autoritat Tributària i Duanera han registrat més de 40 llocs diferents.

La Fiscalia ha emès ordres de detenció contra el cap de gabinet del primer ministre, l'alcalde de Sines i dos dels seus administradors en la societat "Start Campus" i contra un advocat, que hauran de presentar-se davant la Justícia per ser interrogats.

També han estat declarats "arguidos" –sospitosos formals, una figura prèvia a l'acusació— el ministre d'Infraestructures, Joâo Galamba, i el president del consell directiu de l'Agència Portuguès del Medi Ambient.

ARXIVAT A:
Portugal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut