USTEC titlla de "pantomima" la reunió amb la missió de l'Eurocambra: "Ja venen amb les conclusions"

ACN Barcelona - El sindicat de mestres USTEC-STEs ha titllat aquest dilluns de "pantomima" la reunió amb la missió del comitè de Peticions del Parlament Europeu encarregada d'analitzar el sistema d'immersió lingüística. La seva portaveu, Iolanda Segura, ha assegurat en sortir de la trobada que els eurodiputats ja venien "amb la lliçó molt estipulada" assegurant que a Catalunya "aquest model és perjudicial pels aprenentatges". De fet, ha explicat que durant la reunió s'ha dit que la immersió "és la causa dels mals resultats de l'informe PISA". En aquest sentit, Segura ha lamentat que ja vinguin "amb les conclusions" i que només els han escoltat perquè tenien "interès" en posar-los nerviosos amb preguntes amb to "acusatiu".

En declaracions als mitjans de comunicació a les portes de l'oficina del Parlament Europeu de Barcelona, Segura ha explicat que la reunió amb els eurodiputats ha estat "dura", però que malgrat tot el sindicat tenia molt clar el seu argumentari. "Hem presentat unes dades que avalen que la immersió lingüística ben aplicada afavoreix els resultats tant en català com en castellà". Per això, ha negat que els mals resultats del PISA siguin fruit de la immersió, sinó "de les males polítiques" del departament d'Educació.

La portaveu ha recordat que abans d'ells han intervingut "famílies afectades per la discriminació de llengua" i que les preguntes anaven adreçades a què fer amb aquests infants que es discrimina. "S'ha d'abordar a nivell específic i no fer una generalització, per ells la solució és que tot l'alumnat d'una escola hagi de fer el 25% en castellà", ha lamentat. Per això, ha subratllat que no estan representant "a ningú més que a si mateixos", i no pas al conjunt de les famílies. "Volen imposar les seves peticions a la majoria", ha reblat.

De fet, Segura ha insistit que aquesta comissió "no s'hauria d'estar produint", ja que no tenen les competències necessàries que sí que té un estat, així com les mateixes comunitats autònomes. "No se sustenta enlloc que facin aquesta malversació de fons públics europeus, és un circ i només pretén situar un missatge totalment esbiaixat del que està passant als centres educatius", ha afegit, "amb la quantitat de problemes reals que tenim, i ens barallem per quina llengua s'aplica".

Finalment, ha admès que en un inici van estar indecisos sobre si havien de participar, o no, i que finalment han optat per assistir-hi. "Venir aquí a demostrar que la immersió lingüística és un fracàs, és vergonyós", ha afegit, "quantes més llengües sapiguem millor".

Més reunions aquest dimarts

Després de reunir-se en aquesta primera jornada amb els peticionaris de l'Assemblea por una Escuela Bilingüe que van portar la situació de la immersió lingüística a l'Eurocambra el 2017, amb diversos pares i amb el sindicat de mestres USTEC-STEs, demà serà el torn d'una nova ronda de contactes. Concretament, la delegació del comitè de Peticions es reunirà amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), José María Barrientos, i visitarà dues escoles del Prat de Llobregat: el Centre d'Educació Especial Can Rigol i l'Institut Salvador Dalí, on s'aplica el 25% de classes en castellà.

A la tarda es reuniran amb la Fundació Bofill i l'associació Docentes Libres, i mantindran una reunió amb la consellera d'Educació, Anna Simó, el Consell Escolar o la Inspecció, entre d'altres. Finalment, el dimecres, els eurodiputats mantindran reunions a l'Oficina del Síndic de Greuges i faran una roda de premsa per valorar el conjunt de la visita. La delegació d'eurodiputats inclou un total de nou membres, tot i que en un inici havien de ser dotze.

La presidenta de la delegació és Yana Toom, liberal d'Estònia, que va acompanyada del popular alemany Peter Jahr; un polonès del partit ultranacionalista Llei i Justícia, Kosma Zlotowski; i la italiana del Moviment Cinc Estrelles, Maria Angela Danzi. Els membres acompanyants de la delegació són la presidenta del comitè de Peticions, la popular Dolors Montserrat; la també eurodiputada del PP Rosa Estaràs; Maite Pagazaurtundúa, de Cs; Diana Riba, d'ERC; i Jorge Buxadé, de Vox.

Anar al contingut