Alerten que Assange podria morir a la presó si no rep atenció mèdica urgent
Julian Assange, a la presó de Belmarsh, a Londres (EFE/Neil Hall)

Una seixantena de metges alerten que Assange podria morir si no rep atenció urgent

El fundador de WikiLeaks està empresonat a Londres pendent que al febrer comenci el judici d'extradició als Estats Units, que el reclama per la filtració de documents confidencials

RedaccióActualitzat

Els metges alerten de la salut precària de Julian Assange. Demanen una atenció mèdica urgent per "l'estat físic i psicològic" del fundador del portal WikiLeaks. Fins i tot avisen que podria morir. Ho diuen una seixantena de metges en una carta oberta dirigida a la ministra britànica de l'Interior, Priti Patel.

Assange, de 48 anys, està detingut al centre penitenciari de Belmarsh, al sud de Londres, pendent que al febrer comenci el judici d'extradició als Estats Units, que el reclama per la filtració de milers documents confidencials.

La carta enviada a la ministra la divulguen metges del Regne Unit, Austràlia i Sri lanka, entre altres països. Volen que el periodista australià sigui traslladat a un hospital universitari perquè sigui atès per especialistes.

"Des del punt de vista mèdic, i davant dels fets evidents de què disposem, estem molt preocupats per l'estat de salut d'Assange per enfrontar-se al judici el febrer del 2020. El més important és que, segons la nostra opinió, Assange requereix una avaluació mèdica urgent del seu estat físic i psicològic."

 
I asseguren de manera rotunda que, si no rep l'assistència mèdica, Julian Assange "podria morir a la presó"
 

Seguidors d'Assange en una manifestació a Quito, la capital equatoriana (Reuters)​ 
 


Arxivada la investigació per violació

La fiscalia sueca va tancar la setmana passada la investigació preliminar per violació contra el fundador de WilkiLeaks. La fiscal Eva-Marie Persson va arxivar el cas per la fragilitat de les proves i la falta d'arguments per a l'acusació.

Aquest cas es remunta al 2010, quan una dona va denunciar que Assange l'havia violat mentre dormia. El periodista sempre ha mantingut que la relació va ser consentida i que tot plegat forma part d'un complot per poder-lo fer comparèixer davant de la justícia dels Estats Units, que l'acusa d'espionatge i 16 càrrecs més. Concretament, els Estats Units acusa el periodista de "conspiració" per infiltrar-se en sistemes informàtics governamentals

Julian Assange s'ha declarat sempre innocent. Es va refugiar a l'ambaixada de l'Equador a Londres des del 2012 fins al mes d'abril, quan la policia britànica el va detenir després que el govern del país sud-americà li va retirar l'estatus de refugiat.

Assange es va quedar a l'ambaixada equatoriana del Regne Unit per evitar que l'extradissin a Suècia, on el requerien pels delictes sexuals esmentats abans. Un cop arxivada la causa a Suècia, ara li queda només el procés nord-americà sobre els documents confidencials filtrats

ARXIVAT A:
Julian Assange
Anar al contingut