Londres

L'Equador concedeix l'asil polític al fundador de Wikileaks, Julian Assange

El ministre d'Afers Estrangers equatorià, Ricardo Patiño, ha justificat la decisió perquè considera que la vida d'Assange corre perill si finalment és extradit als Estats Units, on "no tindria un judici just" i podria ser víctima d'un "tracte cruel i degradant". El Regne Unit manté que és la seva "obligació" extradir Assange, mentre que Suècia ha cridat a consultes l'ambaixador equatorià per les acusacions de parcialitat de la justícia sueca.

RedaccióActualitzat
El govern de l'Equador ha comunicat aquest dijous que ha concedit asil polític al fundador de Wikileaks, l'australià Julian Assange. El ministre d'Afers Estrangers equatorià, Ricardo Patiño, ha estat l'encarregat d'anunciar la decisió en una roda de premsa des de la seu de la cancelleria.

Patiño ha explicat que la decisió se sustenta en el dret internacional i en el fet que el govern equatorià considera que la vida d'Assange corre perill si finalment és extradit als Estats Units, on "no tindria un judici just" i podria ser víctima d'un "tracte cruel i degradant". Així, doncs, per "garantir la seguretat" del fundador de Wikileaks, l'Equador acollirà Assange.

La decisió sobre Assange ha enrarit la relació entre els governs de Quito i Londres. En la roda de premsa, Patiño s'ha mostrat molt indignat per l'amenaça del govern britànic d'irrompre a les instal·lacions de l'ambaixada equatoriana a Londres, on Assange està refugiat des del 19 de juny. L'Equador espera que el Regne Unit respecti la seva decisió d'asil i mantingui "inalterables" els llaços entre tots dos països, amb "preocupacions similars" sobre la democràcia "només possible si es respecten els drets fonamentals". Si no, ha anunciat accions contundents per frenar aquesta violació de les normes internacionals.

Per la seva banda, minuts després que es fes pública la decisió de Quito, el Ministeri d'Afers Estrangers britànic ha indicat en un comunicat que està "decebut" per la concessió de l'asil polític a Assange. "Segons les nostres lleis, Assange ha esgotat totes les opcions per apel·lar a les autoritats britàniques i és la nostra obligació extradir-lo a Suècia", ha afegit.

El Tribunal Suprem Britànic va ordenar l'entrega d'Assange a Suècia perquè sigui interrogat per les presumptes violacions a dues dones. El fundador de Wikileaks volia evitar-ho, perquè tem que això sigui un primer pas per acabar als Estats Units, on podria enfrontar-se amb la pena de mort per les seves filtracions d'informació diplomàtica.

Suport a Assange a les portes de l'ambaixada

Desenes de persones s'han concentrat a les portes de l'ambaixada equatoriana a Londres per transmetre el seu suport al fundador de Wikileaks. L'expectació és màxima. Nombrosos periodistes de mitjans de comunicació de tot el món fan guàrdia i segueixen amb molta atenció qualsevol moviment a l'interior de la seu diplomàtica, en especial l'entrada i la sortida de vehicles, davant de la possibilitat que Julian Assange sigui detingut o traslladat fora de l'ambaixada per viatjar cap a l'Equador.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut