Assange denuncia xantatge des d'Espanya amb imatges seves a l'ambaixada de l'Equador
La policia ha tret Julian Assange de l'ambaixada de l'Equador a Londres després de la detenció (ACN)
Londres

Julian Assange, detingut per la policia britànica a l'ambaixada de l'Equador a Londres

El govern de l'Equador ha retirat la immunitat d'asil a Assange i ha permès l'entrada de la policia a l'ambaixada on ha estat detingut

Actualitzat

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha estat detingut a l'ambaixada de l'Equador a Londres, segons ha confirmat la policia britànica. En un comunicat, la policia metropolitana de Scotland Yard informa que la detenció s'ha fet arran d'una ordre emesa per un jutjat de Westminster. El govern de l'Equador ha retirat la immunitat a Assange i ha permès l'entrada de la policia a l'interior de l'ambaixada.

Aquest és el moment en que ha sortit, un cop arrestat, de l'ambaixada on ha viscut asilat des de fa 7 anys.

 

 

En un primer moment, la policia ha traslladat Assange a les dependències a la central de Scotland Yard a Londres. I cap a les dues del migdia l'han conduït als jutjats.

Wikileaks ha reaccionat a la detenció denunciant que el govern equatorià ha permès l'entrada de la policia a l'ambaixada del país a Londres.

 

El secretari d'Exteriors britànic, Jeremy Hunt, ha donat les gràcies en un tuit al president de l'Equador, Lenín Moreno, per la seva cooperació i assegura que Assange "no és un heroi i que ningú està per sobre la llei".

 

 

L'Equador retira la immunitat

La detenció ha estat possible després que el govern de l'Equador ha retirat la immunitat a Assange. El president equatorià, Lenín Moreno, ho ha justificat al·legant que la conducta d'Assange ha estat "irrespectuosa i agressiva".

"La conducta irrespectuosa i agressiva del senyor Julian Assange. Les declaracions irrespectuoses i amenaçadores de la seva organització aliada, en contra de l'Equador, i sobretot la transgressió de convenis internacionals ha dut la situació a un punt que l'asil del senyor Assange és insostenible i inviable".


Per Wikileaks la retirada de l'asil polític a Assange és "una violació il·legal del dret internacional".

 

L'expresident de l'Equador Rafael Correa ha qualificat Moreno com el "traïdor més gran de la història equatoriana i llatinoamericana". Assegura que el dirigent és un "corrupte" i que el que ha fet "és un crim que la humanitat mai oblidarà"


7 anys refugiat a l'ambaixada

Assange està refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres des del juny de l'any 2012 per evitar l'extradició a Suècia acusat de violació. Ara, el cas ja ha prescrit a Suècia. De tota manera el Regne Unit mai ha volgut facilitar el salconduit que li hauria permès viatjar a l'Equador, com pretenia.

Els Estats Units fan responsable Julian Assange que Wikileaks fes públics 90.000 documents classificats relacionats amb accions militars dels Estats Units a l'Afganistan i prop de 400.000 documents secrets sobre la guerra de l'Iraq. Assange també va difondre 250.000 comunicacions diplomàtiques del Departament d'Estat nord-americà.

 

Assange al balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres (Arxiu)


Operació d'espionatge i xantatge

Aquest dimecres els responsables de Wikileaks havien denunciat que Assange ha estat víctima de xantatge amb imatges i documents espiats a l'interior de l'ambaixada equatoriana. Wikileaks creu que els Estats Units, amb la connivència del govern equatorià, estan al darrere de l'espionatge. Van saber que Assange havia estat espiat per l'intent de xantatge des d'Espanya. Unes persones els van oferir a canvi de 3 milions d'euros, documents, vídeos i àudios privats de Julian Assange espiats a l'ambaixada de l'Equador.

 

Asseguren que els Estats Units tindrien preparada una acusació secreta contra l'activista australià per poder-ne demanar l'extradició si l'expulsaven de la delegació diplomàtica. Una extradició que ara mateix està per veure.

En el seu comunicat, el president equatorià Lenín Moreno ha assegurat que té el compromís per escrit del govern britànic que Assange no serà extradit a cap país on hi hagi pena de mort o pugui ser torturat.

"En la línia del nostre compromís respectuós amb els drets humans i el dret internacional vaig sol·licitar a la Gran Bretanya la garantia que el senyor Assange no seria entregat en extradició a cap país en què pugui rebre tortures o la pena de mort. El govern britànic ho ha confirmat per escrit en compliment de les seves pròpies normes."

Finalment, Moreno ha manifestat que "l'Equador no respon a amenaces" després que Wikileaks va acusar de connivència el seu govern amb el dels Estat Units.

Assange i Catalunya

Wikileaks ja va alertar la setmana passada -un altre cop- de l'expulsió imminent d'Assange de l'ambaixada, on el març de l'any passat el govern equatorià van tallar les comunicacions amb l'exterior a Assange arran, entre altres coses, dels seus comentaris a favor del dret a l'autodeterminació del poble català.

El president de l'Equador també ha justificat l'aixecament de la immunitat a Julian Assange per violar el protocol de convivència, com, entre altres raons, "intervenir en assumptes interns d'altres estats."

"Va violar particularment la norma de no intervenir en assumptes interns d'altres. La més recent va ser el gener del 2019 quan Wikileaks va filtrar documents del Vaticà."

Moreno, però, ha fet especial esment del comportament de Julian Assange i ha dit "el govern de l'Equador ha arribat al seu límit". Acusa Assange d'intal·lar equips electrònics de distorsió, bloquejar les càmeres de seguretat, maltractar i agredir els guàrdies de l'ambaixada i accedir a arxius de seguretat.

Lenín Moreno, president de l'Equador, durant el seu comunicat

Finalment, Moreno assegura que Assange no estava incomunicat a l'ambaixada, sinó que disposava d'un telèfon mòbil i havia rebutjat l'accés a internet que li proporcionava l'ambaixada.

ARXIVAT A:
Julian Assange
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut